Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Forza Motorsport 5 je nejvíce oceňovanou exkluzivitou na nextgenu

Jaké verdikty si závody pro Xbox One odnesly ze světa?

Po mírném zklamání z toho, jak se vyvrbily ostatní exkluzivity na start PlayStation 4 a Xbox One, přichází balzám na duši. Hra, která ukončí debaty o uspěchanosti či nedodělanosti prvních her na nextgenu. Kdo by si dopředu vsadil, že právě naleštěná auta od studia Turn 10 a Microsoftu, kterým se vysmívali za příliš podobné tratě se čtyřkou či nucené využití cloudu, nakonec dopadne z velkých her nejlépe? Prý se do nich zamilujete a budou tím titulem, který prodá Xbox One. Závody zjevně novým konzolím svědčí, viz i obdobné nadšení z NFS Rivals.

Z většiny dnes odpoledne zveřejněných recenzí ve světě si Forza Motorsport 5 odnesla devítku. A nejedná se přitom o nějaké "noname" weby, jako tomu bylo u Call of Duty, nýbrž o ty nejvíce respektované. 9/10 obdržela od GameSpotu, Polygonu, USGameru, Destructoid, Game Reactoru, VideoGameru, italském Eurogameru a skoro i na IGN (88%) či v Game Informeru (87%). Verdikty nad RYSE ještě nevylezly, ale to nepochybně dostane nižší známky.

Watch on YouTube

Německý EG dokonce neváhal dát tento pátek v zahraničí vycházející Forze desítku, což zdůvodňuje šikovnějším nakupováním aut ve hře než jejich odemykáním. A především tou kontroverzní cloudovou technologií Drivatar, kterou považuje pro hratelnost za velice přínosnou a jedinou inovaci v tomto žánru za dlouhou dobu.

GameSpot trochu nakrklo, že aut i tratí je méně než ve Forza 4 a je umělá inteligence je někdy až moc agresivní, ale nechovají se náhodou tak i skuteční soupeři? Pochválil bohatou a flexibilní kariéru, radost z řízení, parádní prezentaci hodnou schopností nextgenu a přidání humoru díky rozšířené spolupráci s Top Gearem.

Na druhé straně tady pak je několik webů, které se přiklonily k sedmičce, například britský EG, kterého frustroval např. chybějící systém efektivních postihů za nepatřičné chování na trati. Drivavatar je dle jeho názoru krokem zpět, protože řízení ostatních aut, čerpající z ostatních živých lidí i v singleplayeru, je velmi nepředvídatelné a dochází proto během závodu k mnoha podivným situacím, které člověku kazí zážitek i offline. Nicméně doufá, že časem se to vyladí, až bude tato funkce vycházet z většího vzorku lidí.

Po 7/10 sáhli i na CVG, v Escapistu a nejníže s 65% šlo EGM. Někde ve zlatém středu, tedy u osmičky, se pohybují OXM, španělský EG, GamesRadar, DigitalSpy, Joystiq a další. Linky na všechny citované recenze shrnuli přátelé z VG247.

Watch on YouTube

Více o Forza 5 čtěte v našem kompletním zpravodajství, Xbox One přijde na český trh někdy později v roce 2014.

Read this next