If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Uživatelé zneužili PlayStation 4 k vysílání živých domácích show

Svlékl spící manželku na gauči a bude to mít dohru.

Vlastní zpráva - Že nová konzole bude využita k takovému účelu, s tím asi Sony dopředu nepočítala. Ne že by to samé nešlo provádět z PC už dávno a s mnohem nižšími náklady než 460 dolarů (cena PS4 + přídavné kamerky), ale maximální snadnost vysílání na internet stisknutím pár tlačítek na gamepadu a poskytnutí těchto možností do rukou nezkušených konzolistů z řad masového publika udělalo své. Vyústilo to v kauzu, která skoro zastínila uvedení Xbox One a která nejspíš bude mít dohru, aby to v budoucnu nemohlo tropit problémy zejména dětem.

Někteří majitelé PlayStation 4 využili toho, že doprovodná a zdarma šířená sbírka miniher PlayRoom zabírá kamerkou dění v jejich obýváku a že i pro naprostého laika je snadné prolinkovat konzoli se streamovací službou Twitch, až si vše přetvořili k obrazu svému do vlastní televizní show, ve které se pak doslova přes noc stali hvězdami internetu.

Cover image for YouTube videoSony's Adam Boyes Calls in The Spartan Show (The Playroom - PS4 Twitch Stream recording)

Ostatní uživatelé PS4 se k nim připojovali, posílali dotazy do improvizovaného domácího studia a ve špičce tak The Spartan Show sledovaly desítky tisíc zvědavců současně. Včetně šéfa vztahů s vydavateli v Sony (Adam Boyes) a prezidenta Sony Worldwide Studios (Shuhei Yoshida), jež znáte z konferencí na E3. Ten druhý to na Twitteru vtipně komentoval: "Skvělé využití! Včera jsem se díval na z poloviny svlečeného Francouze, který byl na prvním místě v aplikaci Live from PlayStation."

To ovšem ještě nevěděl, co se stane krátce poté. A nemyslíme tím vyšinuté jedince, kteří takto přes PlayRoom živě vysílali celému světu například šestihodinový přenos, kterak uklízí svou kuchyň :) Uživatel PS4 s přezdívkou Darckobra nabídl veřejnosti domácí show úplně jiného typu, jejíž příchod asi byl jen otázkou času: kterak s manželkou sedí celý večer na gauči před televizí a popíjejí alkohol. Jeho žena poté na gauči usnula a on před zraky celého světa bez jejího vědomí svlékl jedno ňadro a po asi patnáctiminutovém zhasnutí světel najednou ležela na gauči nahá, přičemž přenos stále pokračoval.

To na internetu okamžitě vyvolalo bouřlivé reakce volající po zásahu ze strany Sony, aby se něco takového nemohlo jen tak dít. Dotyčný samozřejmě později dostal ban na streamovací službě Twitch.tv, která asi měla jednat rychleji, ale problém to je mnohem složitější. Přístup k těmto živým streamům od ostatních uživatelů PS4 je možná až příliš snadno přístupný komukoli po pár zmáčknutích a na konzoli kupodivu neexistuje ani nějaký rodičovský zámek nebo možnost upozornění administrátorů na nepravosti z aplikace, která nyní vypisuje nejpopulárnější vysílání přímo z konzole.

Riziko to může být zejména pro děti, kteří spokojeně hrají Knack a jejich rodiče netuší, že PS4 může sloužit jako, nadneseně řečeno, "brána k pornu". Podle hlasů některých by nejjednodušším řešením bylo opatchování PlayRoom, aby z něj nešlo vysílat na internet, když to lidé takto zneužívají a namísto hříček se skákajícími robůtky založenými na augmentované realitě (viz oficiální trailer z hraní) vysílají naprosto nepředvídatelné dění z jejich soukromí.

Někteří namítají, že taková cenzura by neladila s politikou Sony, a navrhují, nechť raději přidá do systému pořádný rodičovský zámek, který by dovolil zablokovat například živá vysílání z her, ve kterých se používá kamerka. Podle jiných je v tom Sony nevinně a spíš by se měla upřít pozornost na Twitch.tv, které asi s rostoucí oblibou u uživatelů nestíhá banovat vysílání nepatřičného obsahu. V současné době ani z konzole nejde určitý obsah zablokovat či nahlásit coby závadný. Pokud si toho všimne britský bulvár, bude mít Sony docela zásadní problém a může to ovlivnit pověst i odbyt konzolí, zůstane-li to dlouhodobě neřešené.

Celé toto dění každopádně představuje zajímavou inspiraci, jakým směrem by výrobci konzolí měli ubírat své další kroky: nechat vytvořit speciální aplikaci jen pro takovéto domácí show, když po tom tolik lidí touží a když je o ně evidentně značný zájem u ostatních uživatelů, aby se to nemuselo pokoutně obcházet přes PlayRoom, které by správně mělo sloužit k úplně něčemu jinému. Z Xbox One momentálně ještě obsah z kamerky vysílat živě do éteru nelze, tato možnost do něj přibude až později.

UPDATE 21:00 - Streamovací služba Twitch.tv zareagovala: odteď bude nekompromisně banovat veškerá vysílání z PS4 aplikace PlayRoom, která se netýkají her. Nemusíte vyloženě hrát, když si budete jen o hrách povídat, tak to je v pořádku, ale nic neherního není povoleno.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PS4
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments