Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Známe vítěze konzolové nextgen bitvy v USA

Jedna se prodává více, druhá rychleji. Bodovalo i Nintendo.

Umění šikovného marketéra spočívá ve schopnosti zaonačit i prohru nebo negativní zprávy pozitivně a ve svůj prospěch. Microsoft v tom má evidentně bohaté zkušenosti, když si dokázal najít svou parketu, aby to navenek působilo vyrovnaně, jako že každý má něco.

Podle auditora herního trhu NPD se v listopadu v USA nejvíce prodávala PlayStation 4, která tak v absolutních číslech porazila Xbox One, který tam však vyšel o týden později.

Právě z toho těží Microsoft, když kontroval, že Xbox One byl nejrychleji prodávanou konzolí za jím definované období devíti dnů od 22.-30.11.2013, v čemž se mu s denním průměrem 101 tisíc kusů dařilo prý mnohem lépe než nejbližšímu konkurentovi. Je to ostatně logické, když většinu ze zbytku měsíce byla PS4 vyprodaná a ten delší pobyt na trhu ji v této metrice jen zhoršil denní průměr, v němž Microsoft srovnává.

Celkově se za konec listopadu jen v USA prodalo 909 tisíc Xbox One (celosvětově to k středě byly 2 mil.kusů). To je prý téměř třikrát více, než kolik se to povedlo kdysi v úvodním měsíci Xboxu 360.

Průměrný majitel Xbox One si na něj prý koupil něco málo přes dvě hry. Ale na PS4 se v USA prodalo více her než na kterékoli jiné nextgen platformě a počet pořízených her na osobu je prý také vyšší než u PS3/PS2. I proto byla PlayStation 4 svým výrobcem vyhlášena milníkem historie s celosvětově největším konzolovým startem všech dob, k čemuž nechal vzniknout i nové oslavné video:

Watch on YouTube

Sony dnes přesná čísla jen v USA za minulý měsíc nesdělila, pouze předtím prozradila ten milion kusů za prvních 24 hodin. Asi bude spíš operovat s celosvětovým součtem (naposledy 2,1 mil. z 3.12.), což je pro ni mnohem výhodnější, vzhledem k uvedení na třikrát více trzích než Xbox One i kvůli známému opanování zejména jižní Evropy (viz tato prohlášení).

Ze staré generace stolních konzolí vyhrál Xbox 360 s 674 tisíci kusy jen za listopad, což je na zhruba 8 let starý stroj úctyhodný výsledek. Ale celkově byl žádanější handheld Nintendo 3DS (všechny jeho typy) s neuvěřitelnými 770 tisíci kusy za minulý měsíc, čímž se dostal vysoko přes hranici 10 milionů kusů v USA.

Ani Wii U se nedařilo úplně špatně s 220 tisíci kusy, což je oproti říjnu nárůst o 340 procent. Meziroční odbyt veškerého herního hardware v USA ze zjevných důvodů stoupl o 58 procent.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments