If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Odbyt největších podzimních hitů skutečně zachraňují nové konzole

Co by se jinak stalo?

Když se někdo pozastavil nad ne úplně vysokým odbytem PS3/X360/PC verzí multiplatformních AAA titulů z října nebo září, většinou to šéfové výrobce svedli na čekání zákazníků na příchod nových konzolí a na zahrání si lepších verzí na nich. A opravdu tomu tak bylo, prokazují nově zveřejněná data od britského auditora trhu GfK Chart-Track.

Pokud by PS4/Xbox One verze neexistovaly, prodeje Assassins Creed 4 by jen na starých konzolích klesly o 60 procent oproti minulému dílu, a odbyt Battlefieldu 4 oproti BF3 dokonce o 69 procent. Nicméně jakmile se později objevily nextgen verze těchto her, čísla šla rapidně nahoru a propad prodejů už není takový: AC4 ho po sedmi týdnech na trhu snížil "jen" na -30% a BF4 na -32%.

Samozřejmě nelze s přesností určit, zda by PS3/X360 verze AC4/BF4 zažily pokles o dvě třetiny oproti minulým rokům i za situace, pokud by se nevědělo o jejich chystané konverzi. EA a UbiSoft se každopádně ocitli ve střetu zájmů: pro ně by bylo nejlepší, pokud by ještě nextgen verze vůbec neohlašovali, aby si více lidí pořídilo hry na PS3/X360, ale na druhou stranu na ně jistě tlačili výrobci konzolí, kteří potřebovali něčím přihnat davy k novým platformám.

Nejméně vše pocítila FIFA 14, která se za úvodní týden na starých platformách prodávala jen o 24 procent hůře než FIFA 13. A s uvedením verzí na PS4/X1 má nakročeno k tomu, aby se z ní stal vůbec nejžádanější ročník, alespoň ve Velké Británii, když nyní celkové prodeje zaostávají pouze o jediné procento, takže pokud se udrží tempo prodejů, měla by předhonit FIFA 13, tvrdí MCV. FIFA 14 je mimochodem i aktuální jedničkou v žebříčku.

Video o nextgen verzi FIFA 14

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed IV: Black Flag

Video Game

Battlefield 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

See 2 more

Call of Duty: Ghosts

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii U, PC

FIFA 14

Android, iOS, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PS2, PlayStation Vita, Nintendo Wii, PSP, PC, Nintendo 3DS

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments