Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony vypne servery Gran Turismo 5

A také desítky jiných PS3 her, z nichž některé pak můžete zahodit.

Pokud by chtěl být někdo ošklivý, mohl by to komentovat, že jde o šikovný způsob, jak přimět hráče k přechodu na nový díl série. Ale dělají to i třeba EA se starými ročníky svých sportů, takže nic zase tak vzácného.

Sony dnes oznámila, že k 20. květnu 2014 vypne všechny servery pro Gran Turismo 5, čili už v něm od té doby nebudou fungovat žádné online funkce.

GT5 vyšlo v listopadu 2010, takže k utlumení multiplayeru dojde po 3,5 letech, což není moc dlouhá doba. Je zjevné, že to může mít přímou souvislost s nedávným uvedením Gran Turismo 6 (recenze), u nějž si někteří stěžovali, že je až příliš podobné předchůdci. Tito lidé teď budou mít o důvod víc, proč si GT6 pořídit, když pětka jim nepojede online navěky.

Aby však nikdo nepodezříval Sony z nějakých nekalých úmyslů, vypne i jiné starší PS3 hry: například pro všechny tři díly Resistance k 28. březnu, pro Pain, MAG, SOCOM: Special Forces a Confrontation už k 28. lednu + deaktivuje desítky dalších. Některé z těchto her jsou životně závislé na multiplayeru, čili od zmíněného dne přestanou být provozuschopné a můžete je smazat či vyhodit do koše, většina ostatních pojedou dál v offline režimu.

Sony tento krok nijak nezdůvodnila, takže se dá jen spekulovat, jestli třeba nepotřebuje tyto servery pro nějaké budoucí PS4 aplikace či služby. Nikdo asi nebude křičet, pokud už nebude moci hrát SOCOM či Resistance, když v něm dnes beztak nenajdete do onlinu parťáka. Zrovna u toho Gran Turismo 5 bychom se docela přimlouvali, aby běželo dál, protože jeho mulťák má určitě vyšší životnost než ten u kdejaké FPS, i kvůli různým oficiálním soutěžím.

Gran Turismo slavilo 15 let

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Gran Turismo 5

PS3

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments