If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

5 minut z Alien: Isolation natočených Eurogamerem

Vysvětlí styl hratelnosti vracející se k filmové předloze.

Po ranním úniku příběhové zápletky a nic moc oficiálním traileru tady máme žhavých pět minut, které konečně každému perfektně objasní styl hraní ambiciozního sci-fi hororu Alien: Isolation, dnes večer již oficiálně ohlášeného Creative Assembly spolu se Segou. Jedná se o zrychlený průřez zhruba půlhodinové novinářské prezentace s jedním úsekem ze hry:

Cover image for YouTube videoAlien: Isolation - Preview - Eurogamer

Jak vidno, hratelnostně to bude taková Amnesia ve věrných kulisách klasického filmu Vetřelec z roku 1979. S prehistorickými počítači a jiným dobovým vybavením (např. VHS) na kosmické stanici Sevastapol Station, mimochodem s krásným nasvícením barevnými světly či oslepujícím sluncem zvenčí.

Na ní se bude pohybovat pouze jediný vetřelec, kterého nepřemůžete tím, že byste na něj vyprázdnili několik zásobníků. Nýbrž spíš taktickým pohybem a vhodně načasovaným úprkem do bezpečnějších míst, pokud možno s vyhnutím se jakékoli vzájemné konfrontace.

Tento nepřítel, kterého ani tak často zblízka nepotkáte, nebude skriptovaný - má totiž disponovat adaptivní umělou inteligencí reagující na vaše činy. Mezi ně se zařadí mj. průzkum zdejšího prostředí (záměrně retro styl, neplést se zastralou grafikou), řešení logických hádanek nebo sběr různých předmětů, což se děje v jakémsi přiblíženém módu kamery. Jindy budete vyřezávat otvor do ocelové stěny s únikovým východem. V některých situacích musíte zadržet svůj dech, abyste byli co nejméně slyšet. Nebo prostě jen vyčkáte, zda nebezpečí "samo" nepřejde, bez jakékoli vaší reakce, což jistě bude záhul na nervy.

Na atmosféře permanentního strachu vedle zvuků a autentických kulis přidává, že dění vidíte z vlastních očí, často včetně pohybu svých rukou. Ty třeba ve stresu buší do tlačítka pro bleskové zavření dveří, aby za vámi vetřelec nemohl, nebo drží pěkně animovaný typický skener pohybu v nejbližším okolí. Tvůrci říkají, že Alien: Isolation se vrátí ke kořenům filmového originálu, ostatně ne nadarmo spolupracují s 20th Century Fox, kteří jim poskytli podklady.

Jak se těšíte na konec letošního roku, kdy Alien: Isolation vyjde pro PC, PS3, PS4, X360 a X1?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Alien: Isolation

Android, iOS, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments