Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

HW specifikace a ceny dvanácti Steam Machines

Pohybují se v rozmezí od 500 do 6000 dolarů.

Valve na veletrhu CES 2014 v Las Vegas představili více než deset oficiálních Steamboxů, kterým říkají Steam Machines. Raději nebudeme vymýšlet nějaké složité překlady, jde zkrátka o značkové počítače v bednách se speciálním designem k televizi - určené pro konkurování konzolím a navržené pro hladký běh PC her z digitální distribuce Steam na novém operačním systému SteamOS od Valve.

K pochopení stačí citovat jejich šéfa Gabe Newella, který řekl: "Tato první generace Steam Machines nabízí něco pro každý typ hráče, což je důležité pro dostání Steamu do obývacích pokojů. Každý tento stroj je jiný a poskytuje rozličná řešení pro různé typy zákazníků, kteří si tak mohou vybrat, které jim nejvíce vyhovuje."

Ceny se pohybují od přijatelných 500 dolarů po tisíce dolarů, přičemž ty nejdražší prý výkonem mají konkurovat nejsilnějším běžným PC. Kdy budou jednotlivé sestavy v různých velikostech (od obdoby set-top boxu až po velikost PS4/X1) uvedeny na americký trh, to záleží jen na jednotlivých výrobcích, mělo by se tak ale stát někdy letos. Trochu zvláštní je, že každý výrobce Steam Machine má mít vlastní upravenou verzi Steam ovladače, k zakoupení separátně bude i ten dříve představený přímo od Valve. Ti pořád nevyloučili, že by si časem nevytvořili nějaký vlastní Steambox.

V současnosti na SteamOS běží už 250 her, jen pořád (jako ve veřejné betě z prosince) trpí nepodporováním grafických karet AMD, jen těch od Nvidia, což se prý ještě řeší.

Fotky všech beden ve vyšším rozlišení si prohlédněte zde:

Read this next