Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jakou vybrat grafickou kartu s ideálním poměrem ceny a výkonu?

Představíme si novou NVIDIA GTX 750.

Tento článek je placenou inzercí.

Od pradávna se na trhu vyskytují dva silní výrobci samostatných grafických čipů a předhánějí se ve výzkumu a vývoji nových technologií. Nutno říct, že NVIDIA si zde nebere servítky. Nyní přichází s novou generací architektury čipů grafických karet Maxwell, a opět posouvá jejich vlastnosti na nový level. GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti by měly plně nahradit velice úspěšné, a dle prodejních čísel populární GeForce GTX 650 / GTX 650 Ti. Pojďme se podívat jaké nám grafická karta NVIDIA GeForce GTX 750 přinese vylepšení pro hraní?

Energetická náročnost

Prvním vylepšením je cena, což je základní kritérium pro všechny hráče. GTX 750 / 750 Ti bude k vaší peněžence milá, a přesto je určena pro ty nejnáročnější. Doporučená koncová cena se pohybuje v rozmezí 3 000 - 4 000 Kč v závislosti na různých verzích. Ale pozor, to není všechno! Vaše peněženka bude ušetřena i při pohledu na účet za elektřinu. S novou architekturou Maxwell dosáhnete 4× vyšší energetické účinnosti, než u grafických karet z roku 2010 architektury Fermi.

Exkluzivní výkon

Nová GeForce GTX 750 se v testech hravě vyrovnává dražším konkurentům. Poradí si na plné detaily i s veškerými novinkami, jako jsou Battlefield 4 nebo Batman: Arkham Origins a to vše díky propracované architektuře, která kromě nízké energetické náročnosti poskytne až překvapivě vysoký výkon vzhledem k tomu, že se jedná o kartu středního až nižšího segmentu a je primárně navržena pro stále více populární malé, energeticky efektivní počítače. V případě porovnání se staršími GTX 550 / GTX 550 Ti, které jsou nejpoužívanější grafické karty na Steamu, jsou nové 750tky 2x výkonnější a přitom 4x efektivnější v poměru výkon / spotřeba.

Teplota a hlučnost

Dalším velmi příjemným benefitem nové NVIDIA GeForce GTX 750 je její hlučnost, nebo spíše nehlučnost. Karta je během hraní naprosto tichá a dosahuje teplot kolem 50°C.

Software pro Vás zcela zdarma

Nové grafické karty NVIDIA to není jen tak ledajaký hardware. Oproti konkurenci hráčům poskytuje i přidanou hodnotu v podobě několika užitečných implementovaných funkcí. První z nich, kterou ocení zejména ti z Vás, kteří si nevědí rady s optimálním nastavením ve hře, je GeForce Experience. Pomocí jednoho klinutí se bez jakýchkoli dalších zásahů vrhnete přímo do akce. GeForce Experience využívá nespočet profilů, kdy analyzuje „železo" ve vašem počítači a dokonce i rozlišení vašeho monitoru a zvolí optimální nastavení vaší hry.

Novinkou pro Vás může být i NVIDIA ShadowPlay, zabudovaná funkce v GeForce Experience, umožňující záznam z hraní. V porovnání s jiným softwarem pro záznam, např. s programem Fraps, ShadowPlay nezatěžuje výkon počítače. To v praxi znamená, že si při nahrávání Vašich gameplay nebo let's play videí užijete hraní bez sekání a na vysoké detaily. Jak je to možné? NVIDIA zabudovala video enkodér přímo do grafických karet s architekturou Kepler a nyní i Maxwell.

Pokud chcete hrát na UltraHD a Ultra detaily, koukněte se po vyšším segmentu grafických karet. Ale pokud hrajete na FullHD s nastavením na normal/high detaily a hledáte kartu s ideálním poměrem cena/výkon, nové grafické karty GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti můžeme jen doporučit. Sečteno podtrženo s novými grafickými kartami GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti Vás nepřekvapí žádná nová hra a navíc si díky GeForce Experience pohodlně a hlavně velmi jednoduše optimalizujete její nastavení a neunikne vám žádný důležitý moment.

Pro koupi Vás může přesvědčit také aktuální akce, která probíhá u většiny velkých e-shopů, jako například u TSBohemia.cz, kde dostanete také dopravu zdarma. Získejte prémiový bonus do hry World of Tanks právě teď zdarma při nákupu karty GeForce GTX 750 a GTX 750Ti.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
PC
About the Author

PR článek

Contributor

Comments