Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PREVIEW FIFA World Cup Brazil 2014

Samba de Janeiro! ROZŠÍŘENO O NOVÉ INFORMACE.

Vlastní zpráva - Červnové Mistrovství světa ve fotbalu v Brazílii se nezadržitelně blíží, začne už za sto dnů, a ještě mnohem rychleji dorazí oficiální doprovodná hra od EA Sports. Ti si uvědomují, že po fiasku s EURO 2012, kde byla polovina týmů nelicencovaná, musejí napravit svou reputaci. Zvlášť když hodlají FIFA World Cup 2014 prodávat za plnou cenu (v ČR 1299-1499 Kč), nikoli jen coby DLC do FIFA jako minule. A když se dost překvapivě rozhodli vydat hru pouze pro PS3 a X360, čímž se sami odřízli od možnosti čerpat přímo z nextgen Ignite enginu FIFA 14 (důvody všeho se dozvíte v závěru preview).

Eurogamer se zúčastnil novinářské prezentace, na které tvůrci tvrdili, že na rozdíl od EURO 2012 zapracovali přímo na některých základních herních mechanismech. Měli na to prý celý rok času v týmu, který si svou velikostí údajně nezadá s tím, co dělá kažodoroční "velké" díly FIFA.

"Soustředíme se na úplné nováčky, protože polovina lidí, kteří si někdy koupí fotbalovou hru vydanou k některému velkému turnaji, nikdy předtím nehrála FIFU," překvapuje nejprve statistikou producent Matt Prior. Jsou to prý lidé, kteří se o fotbal zajímají jen v období, kdy se koná taková akce a později je tento sport nechává chladnými. Proto pro ně zahrnou novou velmi nízkou obtížnost, která dovolí lépe číst hru, a integrované tutoriály, díky nimž má jít o dosud nejvíce přístupnou FIFU masám.

Naopak veteráni by měli ocenit desítku herních režimů s celkem sedmi různými cestami, jak si sáhnout na mistrovský titul. Mód Captain Your Country prý nenajdete nikde jinde: musíte v něm jako přesvědčit trenéra o svých kvalitách reprezentanta, abyste se propracovali z B týmu až do pozice kapitána, což vám bude znesnadňovat trojice konkurentů na tom podobném postu v sestavě. Budete muset skloubit své osobní ambice s prací pro celý tým, dokud nezvedenete trofej nad hlavu. Pak tu je Road to Rio se všemi 203 národními reprezentacemi (tentokrát už všechny plně licencované!) a jejich postupem celou kvalifikací od začátku až do finále na Maracaně v Riu.

Probíhat vše bude na pestrobarevně ilustrované mapě a zářících menu: tento žluto-zelený karnevalový styl je samozřejmě zvolen schválně, aby odrážel pulsující rytmus života v brazilské metropoli. Sambu si diváci zatancují i na stadionech, s novými prostřihy na jásot publika po gólu domácích. Přiložen bude nezvykle padesátihodinový diskusní pořad od Andyho Goldsteina and Iana Darke v herním rádiu (jen volitelný pro fajnšmekry).

Velice svěže zní režim Story of the Finals, který vás vyšle do scénářů čerpajících z právě skončených zápasů během MS, které prý budou ke stažení pouhou hodinu po jejich odehrání v červnu a červenci. Letmé postřehy ze samotného hraní hned zpočátku potvrdily, že držení míče doznalo drobných viditelných vylepšení. Plynulost jako v PS4/X1 verzích FIFA 14 to stále není, nicméně určitý pokrok oproti půl roku staré hře na PS3/X360 ano.

Spíš to prý má být o postupné evoluci hry, s úpravami rozličných vlastností či o vypůjčkách z nextgen verze v oblastech, kde se to dá, resp. kde to staré konzole utáhnou. Filozofií EA je obecně dělání hry čím dál větší a lepší, v rámci série, nikoli změny určené jen do této hry k MS, které by se pak zahodily, jako se to už párkrát v minulosti stalo. Čili některé tyto prvky uvidíme i ve FIFA 15 letos na podzim.

Nově zpracované budou třeba penalty, u nichž brankář může novými animacemi vystresovat zahrávajícího, pro nějž naopak má být kop o něco snazší než dříve. Tréninky každého nároďáku budou probíhat nově v předělaných minihrách o vašich schopnostech (Skill Games známé z FIFA), kterých se mohou zúčastnit až čtyři hráči a mají zajistit větší trvanlivost hry. Perličkou je, že autentického ztvárnění se v ní nedočkají jen hráči, nýbrž i vybraní trenéři postávající u lajny během zápasu, celkem jich takto poznáte devatenáct. Dokonce také prezidenta UEFA, samotného Seppa Blattera, který svůj model do hry osobně schválil. EA Sports ho prý schválně udělali trochu hubenějšího, než je ve skutečnosti, aby si v jeho očích šplhli :)

Zkrátka nakonec nepřijdou ani majitelé PlayStation 4 a Xbox One, kteří obdrží nějaký nový obsah s tématikou MS ve formě rozšíření Ultimate Team pro FIFA 14 (o něm bude více detailů ohlášeno až později, o případné PC verzi ani slovo). Tento mód mimochodem ve FIFA World Cup 2014 úplně chybí, protože je prý strašně pracný a hrají ho převážně hardcore hráči, což tu neladí. Přítomna zato bude lákavá možnost vyhrát pohár pro mistry světa online v utkáních proti jiným živým hráčům.

Watch on YouTube

Na závěr novinářské prezentace jsme se od EA dozvěděli i několik podrobných vysvětlení motivů ze zákulisí. Proč vlastně hra nevyjde i na PS4/X1? "Máme jen omezené zdroje, které do tohoto projektu můžeme vložit. Samozřejmě bychom ho rádi dostali k co nejvíce lidem, ale současně si musíme stanovit priority. Vzhledem k zmíněným statistikám publika i tomu, že PS3 a X360 jsou v domácnostech mnohem rozšířenější konzole než ty nové, zvlášť na rozvojových trzích, mezi něž patří Brazílie, by bylo hloupé, pokud by si hru nemohli zahrát v zemi, která celou akci pořádá."

Od minulé strategie s vydáním hry jen coby DLC pro FIFA se zase rozhodli ustoupit kvůli tomu, že většina zájemců o hru k MS se na ní ptá v kamenných obchodech. Pro takové příležitostné nezkušené hráče je prý hledání DLC na internetu a následné stahování nesmírně obtížný proces, že si to ani neumíme představit. Nehledě na to, že je pro ně dražší muset si kupovat FIFA 14 + ještě DLC, než když si pořídí pouze tuhle novou hru k šampionátu.

Jinak šlo i o to, že přes DLC dříve nemohli upravit umělou inteligenci fotbalistů (moc velký zásah do kódu) nebo více změnit hratelnost, zatímco v takovéto samostatné hře to už normálně jde. A pro DLC existovala i určité limity velikosti, takže i když chtěli z EURO 2012 udělat něco většího než jen pár nových módů, jak jim bylo vytýkáno, nesměli. Tyhle všechny věci okolo DLC prostě autory dost omezovaly. "Fotbalové MS je dostatečně velkou událostí s tolika možnostmi, že si zasluhuje plnohodnotnou hru," uzavřel producent Matt Prior z EA rozhovor s Eurogamerem. FIFA World Cup Brazil 2014 vyjde už 18. dubna.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

2014 FIFA World Cup Brazil

PS3, Xbox 360

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments