If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox One v ČR v září 2014, oficiálně potvrdil Microsoft

Bude to deset měsíců po premiéře + komentář, tiskovka.

Jeden handicap, který má nová konzole od Microsoftu v nerovném boji s PS4 a na kterým se všichni při srovnávání odbytu pozastavovali, se smaže. Od září letošního roku bude Xbox One oficiálně uveden na 26 dalších trzích světa. A pro nás je potěšující, že ve výčtu těchto zemí nechybí ani Česká republika, stejně jako třeba Slovensko.

Oznámil to před pár minutami Microsoft na blogu, resp. ve zprávě na Xbox.com.

Přesný termín uvedení na našem trhu zatím neznáme. Dnes jen zaznělo, že bychom se bližší podrobnosti měli dozvědět koncem dubna už přímo od domácího zastoupení MS, které dnes v tiskovce citované níže prohlásilo: "Mnohem více detailů o Xbox One, jako lokální obsah, cena nebo dostupné bundly přineseme koncem dubna."

Vyhlíží se zejména ta informace ohledně ceny, vzhledem k opakovanému zlevňování konzole v západní Evropě, kde se ji nedaří tolik jako v USA. Možnost nezávazné předobjednávky nabízí Xzone momentálně za 12990 Kč (po jejím předpokládaném snížení se samozřejmě bude týkat všech zákazníků).

Komentář

Naposledy se spekulovalo o vydání v říjnu, takže je pozitivem, že to nakonec bude o měsíc dřív, jiné zvěsti hovořící o stihnutí 3. čtvrtletí roku se naopak trefily.

Na druhou stranu, zpoždění startu v ČR nakonec bude dělat velice dlouhých 10 měsíců od premiéře v Německu, USA či Velké Británii vloni v listopadu (PS4 u nás měla zpoždění jen pár týdnů). A ještě půl roku odteď, během nichž to možná někteří nevydrží a sáhnou po dovozu, pokud tak už neučinili minulé měsíce (třeba jako my začátkem prosince, viz tehdejší exkluzivní dojmy).

Nicméně není zase kam spěchat, protože po Titanfall (zajistil prý největší vytížení Live v historii konzole, na níž lidé dle nového údaje průměrně tráví pět hodin denně) stejně žádná velká xboxová exkluzivita až do konce léta určitě nevyjde, něco až během podzimu (Quantum Break, Halo). Čeští hráči také jistě ocení, že se v mezidobí v pravidelných měsíčních aktualizacích pořádně vyladí firmware, uživatelské rozhraní nebo podporované služby a aplikace (viz např. vysílání na Twitch), aby dostali kvalitnější a vyladěnější systém.

Naštvaní musejí být z tohoto ohlášení jen ve Skandinávii, Polsku či v jiných státech vyřazených z první várky, kde doufali v nějakou mezivárku na jaře, ale nestane se tak. Microsoft kdysi posun zdůvodňoval nutností doladit lokální nabídky multimediálních služeb či podporou dalších jazyků pro hlasové ovládání Kinectem.

Přejme si tedy, aby se například s nějakou obdobou spolupráce s NFL určené pro evropské publikum (co třeba Liga mistrů, aplikace BBC, Sky atd.?) dokázal Microsoft v září vytasit, když více než polovina z nově podporovaných zemí bude pocházet z Evropy a bude potřeba si všechny čekatele něčím udobřit. Za nás by stačil třeba bílý design konzole, případně ten "titanfallský", které oba vypadají mnohem lépe než základní černý a měly na ně dosud nárok jen zaměstnanci MS (když požadovaná verze bez Kinectu stále není moc pravděpodobná).

Bude se nějak takhle na velkolepé párty slavit i domácí premiéra v září?

Tisková zpráva českého Microsoftu

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments