Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Xbox One zlevněn od startu už o třetinu, PS4 naopak zdražuje

Microsoft navíc opustil produktový ředitel konzole.

Tento týden dochází už k několikátému zlevnění nebo zvýhodnění nabídky Xbox One. Ve vybraných zahraničních obchodech už je dokonce i s plnou hrou FIFA 14 krátkodobě k mání jen za 299 liber, tedy ani ne 10 tisíc korun. To je o třetinu méně než před pár měsíci při startu, kdy ve Velké Británii původně stál 429 liber. Takový rychlý sesun ceny u před pár měsíci uvedené konzole je něco bezprecedentního a málokdo to čekal, ale Microsoftu zřejmě nic jiného nezbývá, když na některých trzích zaostává za konkurenční PS4 skoro o polovinu kusů (celosvětově to je nyní 6,1 mil. PS4 vs. 3,7 mil. Xbox One).

Sony naopak v Kanadě dokonce zdražila PlayStation 4. Zvýšení ceny o 50 kanadských dolarů (necelá tisícovka) se zdůvodňuje "změnami na trhu", což mohou být nově nastalé kurzové rozdíly po oslabení kanadského dolaru vůči tomu americkému. Nahoru šly i ceny příslušenství nebo exkluzivních PS4 her a to o 10 dolarů, ale Kanaďané to snadno mohou obejít objednávkou z USA.

V noci na dnešek navíc došlo k dalšímu odchodu z Microsoftu, který po 14 letech opouští Marc Whitten, produktový ředitel Xboxu a velmi známé jméno v souvislosti s Xbox One. Tato změna je svým významem podobná loňskému rozloučení s Donem Mattrickem. Whitten se přesouvá do společnosti Sonos zabývající se domácí elektronikou. Oficiální web Xbox.com k této příležitosti zveřejnil dlouhou zprávu, v níž děkuje Whittenovi za jeho přínos třem generacím Xboxu a opakuje, že Xbox One zažil dosud nejúspěšnější start ze všech.

V návaznosti na včerejší pochlubení se nárůstem odbytu Xbox One v Británii o 96% díky Titanfall se ještě sluší zmínit, že minulý týden zaznamenala něco podobného i PlayStation 4. Podle editora MCV UK a jeho zdrojů v obchodech totiž stoupl i prodej PS4 a to o 72%, což zařídilo pouze dodání nové várky konzolí na trh, kde je poptávka zákazníků stále nenasycena.

Read this next