If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oznámení Civilization: Beyond Earth

PREVIEW: Duchovní nástupce Alpha Centauri!

Když Firaxis a 2K vábili, že o víkendu na veletrhu PAX East oznámí nějaký AAA titul, byl to právě tento. Díky předčasně nahozené reklamě na Google a uniklému preview z francouzského webu JeuxVideoPC tak už v sobotu krátce po poledni, ještě před oficiálním ohlášením, víme, že půjde o Civilization: Beyond Earth. Tahovou strategii, duchovního nástupce Alpha Centauri po patnácti letech. Tato "Civilizace ve vesmíru" vyjde letos na podzim pro PC.

Herním principem i graficky se podobá Civilizaci 5, s níž sdílí způsob budování měst a všeho okolo nich. Ale Beyond Earth začne hned v cizáckém světě (ne na Zemi), kdy si přizpůsobíte svou civilizaci. Prostřednictvím předsunutých základen, těchto zranitelných a pomalu se rozvíjejících outpostů (jako města, ale jen čerpají zdroje a nic nevyrábějí) budete expandovat na další planety.

Ty nejprve musíte navzdory přítomnosti efektu Fog of War pečlivě prozkoumat, během čehož potkáte i neutrální kreatury a prý dost exotické rasy, které buď můžete nechat být a žít s nimi v harmonii, nebo je prostě zničit. Najdete také pozůstatky prastarých civilizací, které budete zkoumat a pak je i zkoušet kontaktovat (jedna z podmínek pro vítězství ve hře). Ostatní snahy vědců se budou zabývat bezpečnějšími způsoby pro cestování vesmírem a nekonvenčními technologiemi, kterými zpočátku disponují jiné civilizace.

Takto v Beyond Earth postupně objevíte tři různé typy světů: bujný s hustou vegetací, vzdušný s vyprahlými dunami a houbovitý s divočinou. Lišit se mohou i typem terénu nebo rozlohou oceánů. Finálním cílem bude dostat se zpátky na Zemi, s níž zhruba od půlky hry navážete komunikaci, a rozhodnete se, jestli se na ni chcete vrátit nebo naopak vzít uprchlíky na své kolonie v kosmu. Novinkou se stanou později vynalezené orbitální jednotky, které můžete ovládat jako satelity na jakési druhé, vyšší vrstvě mapy a budou spolupracovat s těmi na povrchu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments