If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Jak se hrají Valiant Hearts, kreslená adventura UbiSoftu z první světové války

Videopreview pro snazší pochopení lahůdky.

Za přesně takové hry lidé francouzského výrobce milují. Časové zasazení do už opomíjeného období historie, dříve skoro vymřelý žánr, podpis tvůrce Raymana, roztomilá komiksová grafika na enginu jako třeba Child of Light, nízká cena a hratelnost podobná nezávislým hitům, ale s vysokými produkčními hodnotami jako u velkých her. Ti, kdo jásali při nedávném oznámení těchto čtyř lidských osudů na pozadí hrozivého konfliktu, asi teď budou u první ukázky hraní brečet nadšením:

Cover image for YouTube videoValiant Hearts Gameplay Preview - Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts se hrají podobně jako The Cave: dění vidíte v pseudo 2D z boku a posunuje se do stran jako v nějaké plošinovce, ale neskáčete tu, nýbrž manipulujete s předměty a řešíte logické hádanky v prostředí (prý dost primitivní), abyste se dostali dál. To zde obvykle znamená obalamucení hlídajících vojáků, kteří jen slouží vlasti a nemají ponětí o hlubších důvodech, když jim dáte láhev správného vína na nástupišti nádraží, jindy se ocitnete u vzducholodě Zeppelín (viz nové obrázky níže).

Využijete specifické schopnosti čtyř postav, ale interakce jsou řešeny jen bublinami či ikonami jako v Machinariu. Občas také dojde na akčnější vložky se střelbou z mostu nebo poklusem v zákopech, zatímco na pozadí probíhá nálet, což spolu se zvolenými ponurými barvami, scrollujícími objekty v popředí scény a animacemi v druhém okně navozuje báječnou atmosféru.

Nemalou úlohu tu asi sehraje zdravotnický pes, který třeba vyhrabe kost, odpaluje výbušninu nebo je vyslán na jinak nepřístupné místo, aby vám nějak pomohl. Na dnešní poměry je dost netradiční jezdící sekvence v taxíku (trochu jako ve Full Throttle), který se musí vyhýbat překážkám v místech, kam není vidět, znázorňovaným pouze ikonami. Některé úkony budou záležet i na vašem správném načasování.

Hra by měla částečně sloužit i k vzdělávání, když se přes speciální tlačítko dozvíte o skutečném historickém uplatnění některých předmětů, stejne tak každá oblast přinese fakta o první světové válce, v čemž autorům asistují veteráni. Smutný námět hry někdy zpestří vtipy, třeba při potloukání se po noční ulici chaosem okupované Paříže.

Valiant Hearts: The Great War vyjde jen digitálně už koncem června pro PC, PS4, PS3, X360 a X1.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Valiant Hearts: The Great War

iOS, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments