Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

20 minut z nadějného Firewatch

Za nezbednými turisty s ohníčkem u jezera.

Nedávné představení nevšední hry Firewatch o protipožární hlídce na věži uprostřed lesů všechny zaujalo námětem i stylizovanou grafikou otevřené přírody. Tvůrci Walking Dead z ní nyní dokonce odvysílali několik desítek minut souvislého hraní, které určitě nepropásněte:

Watch on YouTube

Jak vidno, spoustu času strávíte komunikací s dost emotivní a ukecanou nadřízenou, kdy budete mít hodně volnosti v tom, co ji nahlásit nebo jak reagovat na její četné otázky, případně rýpavé poznámky, které se nemusí líbit nebo s vámi souhlasit. Hned v úvodu vás pošle řešit problém s neukázněnými turisty s ohňostrojem, protože nejbližší ranger je dva dny cesty daleko. Vždy máte na výběr několik možností, co ji odpovíte, jako v adventurách, na což také patřičně reaguje.

Nejprve je potřeba najít lano, abyste se mohli spustit ze skály dolů. Po cestě narazíte na pohozené plechovky od piva, zneškodníte opuštěný ohníček a zabavíte rachejtle, což je vše sledované z vlastních očí a doprovází to pěkné animace rukou či nohou. Pak vás v tom šéfka nechá vykoupat, když najdete odhozenou podprsenku a musíte si nějak poradit s rozjetou mládeží dál ve vodě. Situaci za západu slunce prý lze řešit mnoha různými způsoby: seřvat je, navázat přátelskou konverzaci nebo jim vzít vyřvávající magnetofon a hodit ho do jezera.

Návrat už za tmy s baterkou k hlídkové věži, jehož realističnost navozují typické zvuky noční přírody, naruší nález vašeho psacího stroje na zemi, rozbité okno a zpřeházení vašeho dočasného domova vzhůru nohama. "Máš nějaké nápady, kdo tohle mohl udělat," ptá se nadřízená vyděšená stejně jako hrdina, což ještě umocňuje gradující hudba.

Vyplatí se ještě přetočit na úplný závěr streamu, kde vývojáři rozjedou hru odznovu a jen tak blbnou v otevřeném světě, už bez komunikace po vysílačce. Vynikne tak pomalý pohyb rozlehlým, splývajícím lesem (běhat ale jde také) či animace přeskakování ležícího kmene stromu, přičemž tu není jakékoli loadování. V některých aspektech hra připomíná Gone Home, akorát tady prohledáváte jen předměty ve své dřevěné věži. Můžete si třeba vzít s sebou knížku na nedalekou kadibudku.

Více o Firewatch, na který se teď těšíme ještě více (a to jsme neviděli např. efekty počasí či nevíme, co znamená ta jiná svítící hlídková věž v dálce), v tomto článku.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Firewatch

PS4, Xbox One, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
PC
About the Author

Redakce

Contributor

Comments