If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Vysvětlení odkladu GTA 5 pro PC je k ničemu

Rockstar se dodatečně (ne)vyjádřil.

Dost možná to sepsal ten samý člověk, který před dvěma týdny v oficiálním fóru ujišťoval, že žádný odsun PC verze se nekoná, skoro všichni mu tehdy věřili a převzali to bez jakékoli špetky pochybností.

Dnešní dodatečné vyjádření Rockstaru, proč odložil PC verzi o další dva měsíce na konec ledna 2015 (info), je totiž v podstatě zbytečné. Sto slov, ze kterých se nedozvíte nic konkrétního, protože jsou jen cvičením v disciplíně PR, za které by dotyčný získal jedničku s hvězdičkou:

"Jsme šťastní z toho, že na nové verze GTA 5 se těší tolik z vás a zanedlouho vám o nich povíme více detailů. Také jsme nadšeni z toho, že přineseme GTA 5 na PC, ale hra vyžaduje ještě o trochu více času na vývoj, abychom měli jistotu, že jde o co nejúžasnější a nejvyladěnější zážitek, jak je to jen možné."

Pochopitelně, tvůrci nemohou prozradit opravdové důvody, které je k tomuto rozhodnutí vedly. Pokud by otevřeně řekli světu, že jsou pro ně prioritní konzole (jak to vyplývalo i z prezentace obchodníkům), resp. že ze zajímají hlavně tržby z nich, naštvali by tím netolerantní PCčkáře, což by je mohlo vést k bojkotu a dalším peticím.

Kdyby zase na rovinu přiznali, že testování a optimalizace PC verze na miliony různých konfigurací je složité nebo problematické, mohlo by to uškodit odbytu této verze nebo se jim to vrátit později, jestliže by nějaké potíže ve finále nastaly. Rockstar proto vlastně nemohl říct nic jiného, než takový neurčitý žblebt.

Snad jedině svedení zpoždění na pirátství na PC by mohlo být částí veřejnosti ještě jakž takž přijato. Ale i to by mohlo způsobit nemilé konsekvence - výhodnější pro výrobce je o těchto věcech raději nemluvit (neupozorňovat na ně), aby se tím nepřímo nenavádělo k shánění pokoutných verzí. Lidem musí dojít samo, že takovéto výjimečné hry se vyplatí mít jako originálku.

Sledujte také srovnání detailů z PS3/X360 originálu s PS4/X1 konverzí.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments