Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Závada na motoru DriveClub, takže PS Plus edice dnes nevyjede

Sony oznámila odklad osekané verze.

Namalovat si start volně šířené PlayStation Plus edice DriveClubu (pro předplatitele PS Plus) na stejný den jako vydání plné verze dávalo dříve logiku. Aspoň by se pořádně zalidnily servery a nehrozily by trapné situace, že není s kým závodit, když je hra sociálními prvky prošpikovaná od hlavy až k patě.

Realita však ukázala, že to nebyl moc dobrý nápad a že se to raději mělo nějak rozfázovat. Serverová infrastruktura totiž momentálně nestíhá vyřizovat ani požadavky hráčů plného DriveClubu, natož pokud by se k nim přidaly ještě početnější davy Pluskařů, kteří vše vnímají jako náhražku dema a mnozí z 10 milionů majitelů konzole jsou na první pořádnou PS4 exkluzivitu druhé poloviny roku patřičně nadrženi.

Sony proto dnes oznámila, že se rozhodla o něco pozdržet vypuštění PS Plus edice hry (její obsah), než si servery po prvotním náporů majitelů plné hry sednou, resp. než je stabilizuje do provozuschopného stavu. Není jasné, do kdy odklad potrvá, minimálně asi dny, vyloučeny nejsou ani týdny.

Zarážející na celé situaci je zejména to, že servery úplně nezvládaly nápor již začátkem tohoto týdne, když přitom ještě v řadě zemí DriveClub oficiálně nevyšel - např. ve Velké Británii až v pátek 10. října, u nás je skladem ode dneška. Minulé dny ho hráli převážně jen recenzenti (o víkendu bylo pořád online zhruba 500 lidí a až na drobnosti vše šlapalo) nebo ti, kteří se k němu dostali nějak předčasně. Většina kupujících plné verze z řad mainstreamu se pokusí o hraní až dnes večer, zítra nebo o víkendu, takže ten hlavní nápor na servery je teprve před námi.

"Snažíme se, aby lidé, kteří už vlastní plnou verzi, měli hladší zážitek. Vidíme od nich spoustu aktivity a navazování sociálních kontaktů s jinými hráči, což bohužel ždíme servery až na jejich absolutní limity," vysvětlil ředitel tvůrců Paul Rustchynsky z Evolution Studios, který to svedl na to, že jde o jejich první takový online titul (po sérii Motorstorm).

Jejich jménem se za delší čekání na zkušební verzi omluvil - jde jim prý jen o rozložení zátěže a provozu na serverech, aby zajistili všem uživatelům příjemnější hraní, na čemž prý pracují od rána do večera. Kvůli tomu ostatně odsunuli i objemnou (500MB) doprovodnou aplikaci.

DriveClub se tímto oficiálně zařadil po bok jiných onlinovek, které prodělaly složitý start, na rozdíl třeba od Destiny. Radost z toho, že si PS Plus edici původně plánovanou na dnešek v Evropě a včerejšek v USA, nemohou vyzkoušet, nemají zejména ti, kterým v nejbližší době vyprší jejich členství na placené službě PS Plus, takže později se už k testování hry nedostanou, pokud si Plusko neprodlouží (momentálně u nás stojí 400 Kč na 3 měsíce a v řadě zemí se nedávno zdražilo).

"Naprosto chápeme, jak frustrující to pro vás je. Děláme všechno pro to, abyste si s vašimi přáteli mohli zajezdit co nejdříve," uzavřel tvůrce hry, která si přitom na propojeném zážitku s ostatními dost zakládá (má ale i offline mód) a na kterou se lepí problémy už déle - více viz recenze (7/10) a naše ranní videa z hraní.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

DriveClub

PS4

Related topics
About the Author

Redakce

Contributor

Comments