Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Ze Steamu náhle zmizelo Far Cry 4, The Crew i AC Unity

Spor mezi UbiSoftem a Valve + komentář.

Z prodeje digitálních PC verzí her se stal díky poměrně nízkým nákladům tak lukrativní byznys, že se zúčastněným firmám v případě nedohodnutí vyplatí jít do otevřené války. Nějak takhle navenek působí vypuklá kauza, která přitom ublíží všem stranám.

Z nabídky Steamu nejprve včera zmizela trojice předvánočních hitů - Assassins Creed Unity, Far Cry 4 a The Crew - pro obyvatele Velké Británie, ale dnes už je tam nenajdou ani zájemci ze zbytku světa, včetně těch z České republiky. Starší hry se značkou Ubi tam nadále zůstaly.

O přesných důvodech absence těchto novinek na Steamu nikdo nechce hovořit, jen k tomu UbiSoft utrousil toto: "Jednáme s Valve, ale v současnosti platí, že AC Unity není ze Steamu dostupná, tudíž vás odkazujeme na náš Uplay obchod, krabicovku nebo ostatní služby digitální distribuce."

Podle všeho se jedná o obchodní spor, kdy se Valve s UbiSoftem nedohodli na podmínkách spolupráce. Někomu asi ruply nervy a nařídil hry z nabídky dočasně odstranit, aby tím zatlačil na druhou stranu a dosáhl svého. Nebo se vyčerpaly veškeré ostatní možnosti jednání a nezbylo než hry dát pryč ze Steamu, ačkoli se tím obě firmy ochuzují o nemalé tržby.

Možné jsou asi tři scénáře vysvětlení: buď Valve začalo vadit, že tyto hry se musejí ještě povinně aktivovat na konkurenční službě uPlay od UbiSoftu, se kterou jsou úzce provázány. Podobný problém měli i dříve s EA, když jim moc nevoněl systém pro aktualizace a stahování přídavků do her. Později se ale spor vyřešil dohodou.

Druhou variantou, která se nabízí, je to, že UbiSoft je momentálně velmi silný v kramflecích s těmito třemi peckami v krátké době. Takže si začal až příliš vyskakovat a požadovat mnohem tvrdší podmínky než dříve, kterým Valve možná odmítli vyhovět. Např. výši marže, způsob propagace v předvánoční sezoně atd.

A konečně třetí možností je hádka o prodejní cenu. Uvedené hry totiž na Steamu stály o něco méně, než kolik si za ně účtuje UbiSoft na jeho uPlay. Ve Velké Británii tvořil tento rozdíl až 10 liber (350 Kč - 40 vs. 50 liber), což už není zanedbatelné.

Z nastalé situace, které se může vyřešit za pár dnů, mohou zatím těžit alternativní digitální distribuce jako GreenManGaming či GamersGate, kterým absence na de facto monopolní službě hraje do not. A samozřejmě také krabicovka Assassins Creed Unity, která u nás stojí méně (1299 Kč ve speciální edici) než drahá digitálka na uPlay za 60 eur (1700 Kč).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed: Unity

PS4, Xbox One, PC

Far Cry 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

See 1 more

The Crew

PS4, Xbox One, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments