Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oficiálně: The Elder Scrolls Online bez povinných měsíčních poplatků

Nevyhnutelné realitou, ale jinak, než se čekalo.

Bethesda před okamžikem oficiálně oznámila to, co se předpokládalo už dlouhé měsíce a vedlo k tomu několik indicií, např. nedávné stahování hry z australských obchodů či zrušení nejdelšího úvazku.

MMORPG The Elder Scrolls Online (recenze) opravdu přechází z modelu měsíčního předplatného na Free-2-Play, avšak úplně jiným způsobem, než se čekalo, nebo jak to učinily jiné podobné tituly typu SWTOR. Bethesda tedy rozhodně nekapitulovala, spíš na všechny docela vyzrála, jak pochopíte za okamžik...

PC verze hry bude zrestartována 17. března a v kamenných obchodech ji pak najdete s novým podtitulem Tamriel Unlimited. Konzolové verze se na PS4/X1 rozjedou až 9. června a budete si pro jejich hraní muset platit služby Xbox Live Gold či PlayStation Plus (ale už ne povinné měsíční předplatné). Všechny předobjednávky původní konzolovky se automaticky přesunou na Tamriel Unlimited.

Watch on YouTube

Až si vychutnáte nový filmeček výše, vězte, že základní plná hra TESO nadále nebude k downloadu zdarma (jako většina jiných F2P titulů s mikrotransakcemi), stále si ji musíte na začátku jednorázově koupit. Ale když už ji budete mít, smíte pak veškerý starší obsah hrát zdarma, jak dlouho chcete, včetně všech dřívějších rozšíření i systému Champions and Justice. Stávající majitelé TESO tedy nebudou na změně nijak biti, jen prostě od března nebudou nuceni platit měsíční poplatky a jen se jim stáhne patch povyšující hru na novou edici.

Když se komukoli hraní zalíbí, může si pořídit nové nepovinné předplatné ESO PLUS, dostupné na 30, 90 či 180 dnů, které garantuje řadu výhod. Např. bezplatný přístup k budoucím DLC, pod kterými si máme představit nějaké balíčky a dobrodružství v nových zónách či nové úkoly, kam se jinak bez placení nedostanete. Když vám ESO PLUS vyprší, získané předměty či odměny vám i nadále zůstanou. ESO Plus také zajistí různé bonusy při vývoji postav a určitý příděl zlaťáků, nově uvedené herní měny na nákup např. oblečení / přizpůsobení postavy či zvířátka a dopravní prostředky. Vše ale půjde dokoupit i jednotlivě bez předplatného.

Přechod na F2P je tedy spíš symbolický a jiný, než se čekalo - jedná se o takový restart pořád placeného TESO v novém hávu namísto oznámení pokračování. Kdy se veškerý starý obsah vypustí bez povinnosti platit poplatky (jen za pořizovací cenu), zatímco je současně oznámeno nové předplatné (ekvivalent toho minulého povinného) a budoucí obsah už zase bude jen za peníze.

Kdo si nyní stále ještě platí předplatné pro původní verzi hry, tomu bude automaticky převedeno na ESO PLUS, žádné vracení peněz za nevyčerpané období Bethesda nedovolí. Pokud jste si TESO platili dříve a úvazek časem zrušili, bude váš dobrovolný návrat a zapojení se do ESO PLUS odměněno 500 zlaťáky. Na rozdíl od dosavadní situace ale noví kupující (základní hry) nedostanou s krabičkou nárok na úvodních 30 dnů v ESO PLUS (jako předtím dostali předplatné), v tomto směru tedy nastane určité zhoršení. Více ve FAQ.

Read this next