If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Háklivý Battlefield Hardline na změnu hardware ve vašem PC

Důsledek DRM?

Normální hráčí při běžném používání nemají šanci něco takového zaregistrovat, takže následující zprávu berte s určitou rezervou. Zjistili ji redaktoři Guru3D, když připravovali benchmarky a museli proto často měnit komponenty v testovacím počítači.

PC verze Battlefield Hardline podle nich obsahuje novou protikopírovací ochranu neboli DRM, která ověřuje, jestli jedna kopie hry nebyla nainstalována na příliš mnoho počítačů naráz.

Poté, co Guru3D přibližně pětkrát vyměnili některé součástky v PC, jako je grafická karta či procesor, vyskočila na ně při spuštění hry překvapivá hláška: "Omlouváme se, došlo k chybě. Ke hře BFH Digital Deluxe na tomto účtu se v poslední době přihlásilo příliš mnoho počítačů, zkuste to později."

Tím se jim na 24 hodin zablokoval přístup ke hře, ačkoli si ji standardně koupili a aktivovali online.

Důvodem je právě to, že při první instalaci si hra vytváří unikátní kód dle hardwaru daného počítače, který když se nezvykle často změní, přestane se ji to líbit. Podobně se chovalo DRM od UbiSoftu např. u Anno 2070.

Zjevně se jedná o ochranu před piráty, aby nemohli vzít jednu kopii hry a poskytnout ji pouze překopírovanou či s odstraněnou aktivací ostatním. Není to úplně příjemné, ale 99% normálních hráčů by si toho za standardních okolností nemělo vůbec všimnout.

UPDATE - EA později zareagovali tímto vyjádřením: "Není to DRM, nýbrž ochrana Originu. Pokud někdo potřebuje benchmarkovat hru, nechť klidně kontaktuje zákaznickou podporu a zařídíme mu speciální povolení k tomuto účelu."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Battlefield Hardline

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments