If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Project CARS první hrou, která využije sedmé jádro Xbox One

Reakce na kritiku nehotové verze.

Když naši přátelé z Digital Foundry minulý týden proklepli preview-verzi, konzolové Project CARS z toho nevyšlo vůbec dobře. Hlášeno bylo trhání plynulosti ve větším počtu aut na trati a jiné neduhy.

Jenže jak jsme se dozvěděli vzápětí, daná nehotová verze prý vůbec nebyla určena k takovým technickým rozborům, o čemž kupodivu neměl ponětí ani PR manažer vydavatele Bandai Namco. Pozitivem je, že díky tomu tvůrci ze Slightly Mad Studios v tamních komentářích prozradili pár novinek.

Project CARS se pravděpodobně stanou první hrou, která využije 50% výkonu sedmého jádra v konzoli Xbxo One. Dosud měli vývojáři přístup jen k šesti z nich, ale nedávný update SDK to změnil. Díky tomu se na sedmé jádro přesunou výpočty zvuku i zpracování detailní vegetace.

Do finální verze 8. května (koupit na Alza.cz nebo výhodně digitálku z Muve.cz) tak tvůrci slibují mnohem lépe optimalizovaný zážitek než v březnové ukázce. Vděčí za to na PS4/X1 mj. použití anisotropického filtrování 8X a jinak řešeným efektům motion blur, které jsou prý vizuálním ekvivalentem grafiky PC verze a navíc nezatěžují tolik konzole - takže konečně víme, proč se hra opakovaně odsouvala.

"Staré verze hry dokázaly být velmi náročné na procesor, zejména s vyšším počtem závodníků počítaných umělou inteligencí, která ždímala všech šest jader X1. Avšak díky zmíněnému kroku Microsoftu to je napraveno. Šlo také o to, že tratě s vodními prvky (jezírka, moře) dříve využívaly výpočetně náročnou metodu pro odrazy, které vyústily v nekonzistentní framerate," dodal zástupce studia v komentářích na Digital Foundry. Nárůst pak po změně na jinou renderovací metodu změřili:

  • Azure Coast 62.5 fps/82 fps +31%
  • Azure Circuit 61.5 fps/ 73 fps +19%
  • Laguna Seca 55 fps/76 fps +38%
  • Sakitto GP 61.5 fps/86.5 fps +41%
  • Nürburgring GP 57.5 fps/76.5 fps +33%

Vše o Project CARS na Eurogameru zde.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Project CARS

PS4, Xbox One, Nintendo Wii U, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments