Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

FIFA 16 už bez verze s českým komentářem

Jak to lze vysvětlit? + reakce EA.

Vlastní zpráva - Známý sportovní komentátor, moderátor a spisovatel Jaromír Bosák na svém osobním Twitteru odhalil, že příští ročník fotbalu FIFA už nebude obsahovat český dabing. Natáčel se obvykle na jaře, jako tomu bylo u předešlého ročníku.

Eurogamer požádal polskou centrálu EA o potvrzení této informace či její stanovisko, ale zatím nedorazila odpověď... a nejspíš ani nepřijde, když FIFA 16 ještě není oficiálně oznámena (prý se tak stane až za měsíc). UPDATE 14:40 - Reakce od EA zní takto: "V tuto chvíli nemáme žádné oficiální informace, o které bychom se mohli podělit, sledujte sociální kanály EA Sports".

V nastalé panice, která po nevinném tweetu vypukla, jak mají být EA strašně zlí, že ruší lokalizace, či dávání to do souvislosti s Dragon Age Inqusition atd., se málokdo v klidu zamyslel nad kontextem celé zprávy.

Podle našeho názoru se dá interpretovat jediným možným způsobem a to že letos poprvé nevyjdou verze FIFA 16 pro staré konzole PS3/X360, které jako jediné obsahovaly komentář pánů Bosáka a Svěceného. Poslední dva díly FIFA 15 i FIFA 14 na PS4/X1/PC měly pouze český manuál. EA u všech nových her jako Mass Effect 4 či Star Wars Battlefront už verze pro neperspektivní platformy PS3/X360 nedělají, aby se na ně nemusely brát ohledy.

Jestli se tedy rozčilovat, je potřeba vrátit se o mnoho let zpět, kdy se rozhodovalo o lokalizacích obsahově i technicky odlišné, tzv. nextgen verze hry na PS4/X1, kam zřejmě stávající dabing ze starých konzolí nebylo možné snadno přenést a existovaly proto vždy jen kompletně v angličtině. Začít s lokalizací FIFA na současných konzolích od píky až teď, to by nejspíš vyžadovalo velikou investici, která se nevyplatí.

Jaromír Bosák to posléze zdůvodnil takto: "Česko a Slovensko je malý trh - na anglické a americké poměry. A kolik sekvencí jsem do hry namluvil? Za ty roky to bylo určitě šestimístné číslo. Pro upřesnění - FIFA se namlouvala na prázdný monitor, komentář k akcím přidává software, nejde o klasické komentování. Někdy nám bylo vyčítáno, co to komentujeme za blbosti, když se na obrazovce děje něco jiného - ale to jsme nemohli ovlivnit."

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

FIFA 15

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii, PC, Nintendo 3DS

FIFA 16

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments