If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Hádka o podezřelé klíče Zaklínač 3

CDP nejsou Mirkové Dušínové...

Budete v tomto sporu na straně nekriticky zbožňovaného studia za každou cenu či se spíš budete řídit svou peněženkou? Nebo vše prospěje hlavně zviditelnění obchodu s digitální distribucí, který kdysi byl aktivní i v ČR, ale už zde své činnosti utlumil?

Dosud se podobné kauzy týkaly jen velkých vydavatelů a pochybných překupníků klíčů (viz UbiSoft a Far Cry 4), tentokrát je to však trochu jinak. Odkrývá to zákulisní tahanice i to, jak každý zkrátka jen sleduje své obchodní zájmy, což je v byznysu normální.

Polský CD Projekt vyzval hráče, aby nekupovali hru Zaklínač 3 z GreenManGaming, protože neodebírá klíče přímo od něj a nezvykle podstřelil běžnou cenu digitálky o 35 procent. Pro našince ale ani takhle není atraktivní, neb pořád je za 32 liber (1200 Kč), když v ČR lze to samé sehnat od 999 Kč např. na Muve.cz.

GMG se brání, že jsou autorizovaným prodejcem a že se snažili s CD Projektem domluvit půl roku, i že chtěli přiletět do Polska, ale ten o to neměl valný zájem, protože mu prý jde jen o prosazování vlastního obchodu GOG. Když jednání nedopadla, musel si GMG tedy obstarat klíče odjinud, konkrétně od nejmenovaných ostatních prodejců, aby vůbec mohl Zaklínač 3 prodávat.

Na to CD Projekt reagoval ostrým nařčením GMG, že buď vzali tyto klíče z balení u grafických karet Nvidia (k některým novým se hra přikládá zdarma) nebo že úmyslně škodí nabízením hry za cenu hluboko pod svými náklady (pořizovací cenou). Uznal, že to nemůže nikomu zakázat a že tyto klíče mohou fungovat, ale nelíbí se mu, že byly sehnány pokoutnou cestou.

Jinými slovy, CD Projekt asi nejsou takoví Mirkové Dušínové, jak se dosud vždy tvářili, neb se odmítají dělit o zisk z digitálky s velkým hráčem jako GMG, když čím dál větší silou tlačí hlavně svůj GOG, kde bude potřeba hru povinně zaregistrovat pro stahování patchů či přídavků zdarma (info). Tři nové obrázky z dneška:

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments