Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oznámena dinosauří onlinovka ARK: Survival Evolved

V nevyzpytatelném otevřeném světě s mega ambicemi.

Stýskalo se vám někdy po Turokovi? V jeho šlápějích se vypravuje velmi nadějně vyhlížející hra od nezávislého studia Wildcard, které založil bývalý technický ředitel z Microsoft Game Studios s AAA ambicemi. Jmenuje se ARK: Survival Evolved, pohání ji Unreal Engine 4 a bude dostupná na Early Access na Steamu už 2. června (plná verze začátkem příštího roku i pro PS4/X1). Oznamovací trailer vám vezme dech:

Watch on YouTube

Kombinace multiplayerové kooperace a kompetitivního hraní někde na pomezí DayZ, Far Cry a The Forest vás vyzve, abyste se pokusili přežít v otevřeném světě plném kreatur jak z Jurského parku. Probudíte se nazí na pláži tajemného ostrova vedle jiných zmatených lidí a vaším úkolem bude lovit dinosaury, těžit suroviny, vyrábět si předměty, zkoumat technologie a postavit si přístřešek, abyste zvládli studené noci, rozmary počasí, divokou zvířenu i další potenciální nepřátele.

Když vezmete rozum do hrsti, zkrotíte a osedláte prehistorická zvířata (slibováno je až 60 druhů, např. brontosaurus, T-Rex, raptor, ptakoještěr atd.), která obývají dynamicky se rozvíjející, persistentní ekosystémy na povrchu, ve vzduchu, ve vodě a dokonce i v podzemí. Tak jako v každém správném RPG si postupně zdokonalíte své schopnosti, založíte si kmen s jinými živými hráči a postavíte vesnici či město, kde budete shromažďovat suroviny, zkušenosti, poslouží i jako respawn body.

Pak budete válčit s ostatními kmeny a nakonec možná odhalíte, co je vlastně smyslem celého ARK. Vše se to bude odehrávat na zasněžených horách, v hluboké džungli, bažinách, pouštích nebo opevněných základnách, kde zjistíte, že kreatury nejsou jediným nebezpečným protivníkem na ostrově. Zajímavé je, že technologický strom bude sahat od primitivní doby kamenné až po moderní éru s elektřinou, což může vyústit v nerovné souboje. Budou tu i dopravní prostředky na benzín, sbíratelné rostliny, podvodní základny, skiny pro předměty, systém nemocí atd.

Zakladatel a šéf studia ze Seattlu tvrdí, že ARK nabídne velikost a rozsah nepředvídatelné přírody z dinosauří éry jako žádná jiná hra předtím. Navíc zdůraznil, že to bude jedna z prvních her, která přinese open-world survival hratelnost na konzole, protože dosud takové kousky patřily obvykle jen na PC. Aby těch ambic nebylo málo, počítá se s podporou Oculus RiftVR, Project Morpheus, Steam Economy, Steam Workshopu pro uživatelské mapy a mody.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

ARK: Survival Evolved

Android, iOS, PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments