Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Překladatelé GTA 5 si přestali účtovat za češtinu a zuří za download zdarma

Mezitím se zdekovali a zase vrátili k příjmu díků.

Vlastní zpráva - Události kolem kontroverzní češtiny pro Grand Theft Auto 5 na PC (recenze) nabraly rychlý spád. Stylem komunikace autorů se zcela vymykají ostatním případům s neoficiálními lokalizacemi, které většinou probíhají s obrovským respektem k práci překladatelů, když vše nepojmou v první řadě jako byznysový projekt. Stačí se podívat třeba na aktuální, oficiálně od vývojářů posvěcené CZ pro Hatred nebo pro Divinity: Original Sin (dokonce se závazkem tvůrců upravovat budoucí patche i vzdáním se nároku na odměnu) či předtím Civilization: Beyond Earth.

Ještě začátkem tohoto týdne překladatelé GTA 5 PC CZ odepsali všem, kteří je v soukromé zprávě prosili o češtinu, toto, tzn. podmiňovali její poskytnutí v pátek 15. května platbou aspoň 150 korun:

Po zvedlé vlně kritiky od běžných hráčů i médií přiznali, že lhali - že ta anonymní brána s již vybranými 70 tisíci korunami byla ve skutečnosti jejich (jen se k ní z bezpečnostních důvodů nehlásili), nikoli těch avizovaných kamarádů, a že ji v obavách po zveřejnění raději vypnuli. Toto účtování si peněz přímo za zaslání překladu totiž bylo už za hranou, na rozdíl od dobrovolných příspěvků a darů v průběhu překladu (výraz poděkování za těžkou práci překladatelů) či sponzorování od domluvených obchodů.

Od té chvíle, po zrušení kanálu pro přísun dalších peněz od hráčů, kteří neumí anglicky, se začaly dít nestandardní věci: došlo k úplnému vypnutí oficiální facebookové stránky GTA 5 překladu. Svedeno to bylo na nepřející, závistivé hráče, kteří prý vyhrožovali autorům. Ti současně v "definitivně posledním příspěvku" přiznali, že bývají arogantní, že sprostě nadávají ostatním (dělo se bohužel i v komentářích na EG nebo redakční poště) a že vlastně moc dobře neovládají český jazyk (protože jsou programátoři). Dle našeho názoru si tak za odezvu komunity z velké míry mohou sami.

Včera, tedy v pátek 15. května, slíbená čeština pro GTA 5 PC v betaverzi opravdu neveřejně vyšla, což by mělo rapidně snížit nápor na psychiku všech zúčastněných, a fungovala bez jakýchkoli problémů, což zaslouží pochvalu. Během pár minut se však objevila na různých úložištích souborů, odkud je ve velikosti 28 MB zdarma ke stažení pro kohokoli i nyní. Než některé původní linky padly, ocitlo se tam deset dalších kopií... Překladatelé to na facebookové stránce (nečekaně opětovně zprovozněné, asi aby měli kde přijímat poděkování) okomentovali těmito slovy:

"A ano, jak se dalo predpokladat, nejaky chudacek, to hned musel umistit na warez, coz se asi dalo cekat, ale myslel jsem si, ze to nebude tak rychle. [...] Postupne budeme dodelavat korekce misi, kde nejsme spokojeni z kvalitou detailu v prekladu. Dalsi verze bude az bude, proto se prosim na tohle neptejte... Posledni vec, jakykoliv hate, na tehle strance nestrpim. Bude nasledovat okamzity BAN, bez milosti!"

Sponzorský obchod Xzone vycítil, že je potřeba zasáhnout, aby se vystresovaní a vyhrocenou situaci nezvládající autoři nevykašlali na korekturu a doladění lokalizace v příštích týdnech, což by se mohlo nevyplatit. V ojedinělém kroku proto publikoval výpis několika kladných reakcí, které obdržel za úvodních dvanáct hodin jako odpověď od zákazníků, kterým češtinu poslal přednostně.

Jak vidno, existuje velká skupina lidí, kteří neřeší vše okolo a nezajímá je ani způsob jednání, ale prostě jen nutně potřebují překlad, protože jinak nejsou schopni vysněné GTA 5 vůbec hrát a rozumět mu. Tudíž pro jeho sehnání udělají cokoli na světě, klidně i zaplatí vysoké částky přes tisíc korun, čehož pak mohou jiní zneužívat, jako se to dělo ještě před pár dny.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto V

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments