If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Kirby and the Rainbow Paintbrush

Plošinovka na duhovém laně ovládaná dotykem.

Roztomilá a skvěle vypadající, ale krátká a přesto rychle okoukaná dvojrozměrná plošinovka s úžasnou grafikou. Bez medaile.

Ačkoliv je Wii U na trhu už dva a půl roku, je jen málo her, které by dokázaly zásadněji využít jeho dotykový displej na GamePadu. A právě Kirby je jednou z těch, které se o to snaží od začátku do konce.

Je vcelku putna, kdo je Kirby a že pochází z Dreamlandu. Důležité je, že Kirby and the Rainbow Paintbrush/Curse je 2D akční plošinovka ovládaná dotykem. Zapomeňte na nepřesný prst a hned po spuštění vytáhněte stylus. Základní premisou je, že Kirbyho vlastně nemůžete ovládat přímo. O jeho pohyb se staráte pouze kreslením dlouhých duhových čar, po nichž tahle velká růžová koule elegantně surfuje.

Jednotlivé úrovně jako by vypadly z jakéhokoliv 2D Maria, jen v nich neskáčete, ale projíždíte po duhovém laně. To má velkou výhodu v poměrně přesném ovládání a jen málokdy se mi stalo, že bych Kirbyho zabil. V podstatě nedojde k situaci, že byste vletěli do ostrých špiček bodáků nebo spadli mimo obrazovku. Možné to sice je, ale přeci jen, jestliže se budete při hraní chovat racionálně, těžko navedete Kirbyho na jistou smrt.

Cover image for YouTube videoKirby and the Rainbow Paintbrush - Launch Trailer (Wii U)

Jediné větší nebezpečí hrozí od nepřátel, ale ani oni nejsou vyloženě krvelační. Jsou tři typy - ty, které zabijete poklepáním na Kirbyho rovnou. Druhou kategorií jsou potvory, většinou finální bossové, kteří mají jakýsi štít a je nutné se trefit do přesného místa. A nakonec jsou potvůrky, které jsou nesmrtelné do té doby, dokud nepoužijete po sebrání sta hvězdiček mega útok, jímž kromě nepřátel drtíte i dříve nepropustné kostičky, za nimiž jsou většinou tajné místnosti.

Druhou možností, jak zkapat, je nedávat si pozor na magickou energii určující, jak dlouhou čáru ještě můžete nakreslit. Nicméně jsem manu vyplýtval v podstatě pouze v úrovních, kde jsem se pohyboval v oblacích, tedy bez pevné půdy pod nohama. Jakmile se totiž jen na pár sekund postavíte na zem, okamžitě se energie doplní.

Naneštěstí se dotykové ovládání poměrně rychle okouká. Ačkoliv se autoři snaží okysličovat hratelnost v úrovních, kdy se měníte třeba v tank nebo ponorku, příliš to nefunguje. Myslím, že by pomohlo využívat Kirbyho transformací častěji. Ne že by kreslení duhy byla nuda, ale není to ani žádná revoluce. A pokud máme tu čest s hrou za tisícovku, očekával bych něco trochu různorodějšího.

Kirby and the Rainbow Paintbrush (Curse) jen pro Wii U vydal ConQuest začátkem května za 999 Kč.

koupit na Alza.cz.

Kirby není ani příliš těžký a dohrání jeho dvaceti osmi úrovní zabere přibližně sedm hodin. Tím mám ovšem na mysli jen rychlé první proběhnutí. Mnohem zábavnější je se do levelů vracet a pokoušet se najít všechny tajné místnosti, postavičky nebo písničky ze soundtracku. Navíc je tu připraveno čtyřicet úrovní v módu Challenge, kdy musíte v patnácti sekundách profrčet různorodými úrovněmi a otevřít bednu s pokladem.

Cover image for YouTube videoKirby and the Rainbow Curse - Gameplay Walkthrough Part 1 - Level 1-1 100%! Intro! (Nintendo Wii U)

Velmi specifické je grafické zpracování. To je stylizované do světa z modelíny. Na velké obrazovce vypadá naprosto úžasně. Jenže na telku se díváte pouze při spouštění úrovně a pár příběhových videích. Jinak totiž neustále koukáte na malý displej GamePadu. Na něm není vizuální zpracování už tak dech beroucí. Příliš jsem si neužil hudbu, která ač je kolegy odjinud opěvovaná, mě příliš nezaujala. Hrát můžete dokonce ve dvou lidech, ale naneštěstí jsem to nestihl vyzkoušet. S pořízením hry bych si osobně počkal, než bude ve slevě.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Kirby and the Rainbow Paintbrush

Nintendo Wii U

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments