If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

DayZ přišlo o drtivou většinu hráčů

Stěžují si na pomalý vývoj.

Až dosud měly mediální výstupy v souvislosti s českou hrou DayZ vesměs pozitivní nádech. Poté, co uživatelé Redditu upozornili na strmě klesající křivku v popularitě hry a všimly si toho zahraniční weby, se to však mění. A škarohlídi dodávají, že zakladatel Dean Hall dokázal z projektu vystoupit právě včas...

Zatímco ve špičce tuto survival onlinovku hrálo 45 tisíc lidí souběžně, před třemi měsíci to už bylo 30 tisíc lidí a nyní to je pouze 9 tisíc hráčů naráz. Vyplývá to z grafů SteamCharts.

Pokud lze brát komentáře na Redditu za vzorek, mohlo by se říct, že nespokojenci to obvykle svádějí na příliš pomalý vývoj DayZ, které se do bety nedostane ani letos do Vánoc a má být dokončeno až někdy příští rok.

"Vedení projektu je prostě příšerné. Nic není hotovo včas, nic v době vydání pořádně nefunguje nebo to rozbíjí staré věci. Tahle hra se bohužel stane příkladem toho, co se stane, pokud neposloucháte komunitu a vydáváte vše příliš brzy," myslí si jeden komentující na Redditu, aniž by na to přišla nějaká reakce od vývojářů.

Spousta lidí prý má nahrány stovky hodin a už jim hra nemá co dát. Když je tak dlouhá doba od první Early Access verze do finálky, asi se to dá řešit jen častým přidáváním obsahu, aby dokázal zabavit, ale to se tady neděje. Navíc do marketingu se neinvestuje ani koruna, takže se hra příliš nepřipomíná ani nevyzdvihuje, jak se postupně zlepšuje či mění.

Samozřejmě s poklesem zájmu souvisí i fakt, že DayZ už za ty roky získalo tvrdou konkurenci, například úspěšné H1Z1, Rust a další hry, které ho v popularitě na Steamu postupně předhánějí.

Otázkou je, jestli to domácí studio Bohemia Interactive musí nějak nutně trápit: své peníze za Early Access už od tří milionů hráčů dostalo, je finančně zajištěné na mnoho let dopředu, razantně expandovalo v počtu zaměstnanců a měsíční poplatky za hraní nevybírá. Změní to nějak konzolová verze DayZ, o které bychom se snad něco konečně mohli dozvědět na E3 (ale na PC Gaming Show nebude)?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

DayZ

PS4, Xbox One, PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments