Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zemřel prezident japonského Nintenda

Nečekaná zpráva.

Když tato zpráva ve dvě v noci dorazila, zasáhla snad každého, protože ji nikdo tak brzy nečekal. Satoru Iwata, prezident a předseda představenstva japonského výrobce konzolí a her, zemřel ve věku pouhých 55 let.

Nintendo to s politováním potvrdilo a dodalo, že k jeho úmrtí došlo už v sobotu. Jako oficiální důvod byl uveden zvětšený žlučovod, který mu dělal problémy od loňského roku, kdy byl operován kvůli nádoru.

Protože se na těžce léčitelnou nemoc přišlo velmi brzy při rutinní prohlídce, všichni doufali, že to dobře dopadne. Po zákroku se Iwata vrátil k pracovním povinnostem vloni na podzim a říkal, že zhubl a že se cítí lépe, ačkoli musel vynechat E3. V důsledku toho se nekonaly tradiční velkolepé konference a komunikovalo se s hráči přes internetová vysílání (ze zklamání z toho posledního se firma omluvila).

Iwata, kterého osobně znala i řada lidí z ČR z veletrhů či obchodních schůzek a pochvalovala si jeho odlišný osobní přístup, byl prezidentem firmy od roku 2002. Vděčí mu za velmi úspěšná období s Wii a DS, která zásadně ovlivnila celý herní průmysl i k němu přivedla mnoho nováčků. Předtím pracoval jako programátor v HAL Laboratory, studiu podepsaném pod slavnými sériemi Super Smash Bros. či Kirby. "V hlavě jsem vývojářem, ale v srdci jsem pořád hráčem," říkával a bylo na něm vidět, jak hry opravdu miloval.

Zatím je příliš brzy na to, aby se vědělo, kdo ho ve vedení Nintenda vystřídá, i kvůli uvedení příští konzole NX nebo řešení situace s Wii U, kvůli níž si Iwata snížil plat o polovinu. Od všech společností a osobností v herní branži, včetně konkurentů jako Microsoft či Sony, už přicházejí kondolence, k nimž se přidáváme. Na hlavní budově Nintenda v japonském městě Kyoto bude dnes viset vlajka jen na půl žerdi.

Read this next