If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Delší filmeček Angry Birds 2 s čuňáckým designem

Jak se hra oproti minule zprasila?

Když si mobilní hra může dovolit takový zjevně drahý filmeček o čunících v Tichomoří, asi to není jen tak. Jenže nadšení z včera oficiálně vydaného regulérního pokračování ptáků Angry Birds pro iOS i Android rychle vystřídalo hořké zklamání ze způsobu obchodního modelu Free-2-Play:

Cover image for YouTube videoAngry Birds 2 - Launch Trailer - 1080p

Jak upozornil redaktor iHned.cz Otakar Schön na svém Twitteru, hra je prošpikována otravnými mikrotransakcemi od hlavy až k patě. Na rozdíl od přívětivých minulých dílů série, které jste si prostě koupili za jednorázový poplatek (pár eur) a hráli, tady ke všemu potřebujete životy, na které se musí dlouho čekat nebo si je koupit, případně vyměnit za shlédnuté reklamy.

F2P samo o sobě nutně nemusí být zlé, ale když se do designu hry implementuje příliš drsně, může to být hodně otravné a Angry Birds 2 jsou přesně tím případem. U nich to do očí trkne o to více, když si je každý srovnává se známými předešlými díly.

Ve dvojce musíte nově dokončit sérii několika menších obrazovek s tou samou sadou ptáků, než se smíte posunout dál. Obtížnější jsou i samotné levely, opět jen kvůli tomu, aby byly vyšší výnosy z mikrotransakcí atd. Navíc do už vyčištěného prostředí v průběhu hraní přistávají nová prasátka, což vám opět znesnadňuje život.

Levely se také po každém restartu nově vygenerují, tudíž je těžší se hru naučit, ani se nedá kouknout na YouTube videa pro radu se strategií. Vývojáři si pomáhají i psychologickým trikem, že hráči darují nějaké bonusy, které jim ale zase hned vezmou, pokud úspěšně nedokončí dané kolo. Tohle prý funguje jako motivace k placení, protože hráči nemají rádi, když jim někdo něco bere, pokud se domnívají, že to je už jednou jejich. Vše pěkně shrnuje a ukazuje video od AppSpy:

Cover image for YouTube videoHOW F2P INFLUENCES GAME DESIGN | Angry Birds 2 gameplay

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Angry Birds 2

Android, iOS

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments