If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mafia 3 v odhalovacím filmečku a sestřihu z hraní

PREVIEW se všemi detaily + hi-res obrázky!

Krátce před druhou hodinou odpolední vypustili 2K slíbený renderovaný filmeček z očekávané hry Mafia 3. Současně s tím jsme se před pár vteřinami dozvěděli, že vyjde někdy v roce 2016 (blíže neupřesněno) pro PC, PS4 a X1 (předobjednat na Alza.cz). UPDATE - verze s českými titulky:

Cover image for YouTube video

"Píše se rok 1968 a pravidla se změnila. Po letech ve Vietnamu zjistil nový hrdina Lincoln Clay následující pravdu: Rodina není tím, pro koho jste se narodili, tím je ten, pro koho zemřete," uvádí námět hry výrobce.

Mafia 3 se skutečně bude odehrávat ve městě New Orleans, jak se spekulovalo, včetně okolí řeky Mississippi, kde bude např. francouzská čtvrť, jazzové bary atd. Příběh bude vyprávět o pomstě mafiánům, kteří jsou odpovědní za zabití vašich přátel (ve hře tedy bojujete proti italské mafii, nejste její součástí).

Černoch Lincoln je sirotkem a válečným veteránem, který zužikuje vražedné schopnosti naučené ve Vietnamu na každého, kdo ho naštve, počínaje obyčejnými pěšáky až po bosse Sala Marcana. Současně s tím se musí potýkat s nevraživostí v americké společnosti kvůli jeho barvě pleti, když policisté tyto občany bezdůvodně terorizují (můžete se do toho vmíchat) a zavádí se rasová segregace. I doplácí na minulost, když ve veřejnosti bují protiválečné nálady toužící po konci trápení ve Vietnamu (bude hodně patrné na městě, viz nápisy na zdech či rozhlasové zprávy). Během toho všeho se Lincoln pokouší najít svůj domov.

Příběh také objasní osud Joeho z Mafia 2, zatímco Vito se vrátí (takhle vypadá) a čas od času vám píchne, stejně jako Cassandra (ta Afroameričanka z teaseru) a Burke (ten chlapík s knírem). Budete si je moci přivolat na pomoc z telefonní budky, aby zařídili třeba odstřelovače nebo někam přijeli. Kooperativní hraní ani druhé GTA5 tady však určitě nečekejte, v Mafia 3 vám parťáci pomohou jen ve speciálních misích k tomu určených, jinak v tom plavete sami na vlastní pěst. Je jisté, že nikoho jiného než Lincolna ovládat v základní hře nebudete.

Tvůrci při prezentaci Gamescom dema zdůraznili, že navzdory otevřenému světu bude Mafia 3 opět svázanějším zážitkem ("více soustředěným na příběh") než klasické sandboxy typu GTA či Red Dead Redemption. Příběh vás více povede za ručičku a nebudou chybět vedlejší mise, zároveň máte mít volnost v řešení situací. Když je třeba úkolem infiltrovat drogové doupě schované pod nočním klubem Cistern, máte na výběr, jestli se dovnitř prostřílíte a vyvoláte paniku u návštěvníků. Případně zda se dovnitř nepozorovaně proplížíte postranními vchody či z kanalizace. Rozhodovat se budete i jindy a vše pak ovlivní herní svět, např. jestli ušetříte informátora nebo ne (ten, co vám po návštěvě hřbitova po šílené jízdě autem vyzradil umístění klubu).

První video s mnoha ukázkami přímo z hraní:

Cover image for YouTube videoMafia 3 Gameplay-Preview - Fazit - Gamescom

V Mafia 3 bude i strategický prvek, kdy budete dobývat jednotlivé části mapy a svěřovat jejich správu svým přátelům. Dle toho, komu který byznys dáte, pak získáte specifickou schopnost využitelnou později ve hře. Příklad: jste obklíčeni policií a namísto ježdění po městě, abyste ji setřásli, jdete do nejbližší budky, zavoláte kámošům a ti buď odvrátí pozornost police nebo ji jednoduše podplatí, aby vaše nahánění odpískali. Nicméně nečekejte tu zase hloubkový systém ekonomiky jako ve starém Godfather 2.

Některé prostředí jinak má být zničitelné a potěší i informace, že se dá zároveň řídit auto a střílet (s automatickým mířením třeba na pneumatiky). Vděčit za to máme novému fyzikálně založenému enginu pro jízdu autem, ale zatím v ukázce z hraní moc neoslnil, nelíbí se ani to, že každé auto vybuchuje tak přehnaně a shodně.

Co se týče bojů, jsou znovu závislé na krytí (resp. vyhledání vhodného úkrytu), zatímco červené šipky vám označí nepřátele. Ty můžete buď brutálně sejmout zblízka, zastřelit z různých pistolí, revolverů, brokovnic či zabít granátometem. V jednu chvíli můžete nést vždy pouze dvě zbraně a zdraví se vám prý nebude automaticky regenerovat (nepotvrzeno, dle videí to možná bude jinak). Kdo preferuje kradmý postup, má stále možnost ho aplikovat (inteligence protivníků v demu údajně nepůsobí hloupě), ale bohužel nepůjde odnést mrtvá těla pryč a někde je schovat.

Další sestřihy od PlayStation Access, GameSpotu, IGN a GamesRadaru s osobními postřehy redaktorů:

Cover image for YouTube video5 Reasons Mafia 3 Is the Godfather of Open World Games
Cover image for YouTube videoHow Mafia 3 Reinvents The Mob Mentality
Cover image for YouTube videoMafia 3 Exposes The Dirty New Face of Organized Crime - Gamescom 2015
Cover image for YouTube videoMafia 3: 7 Things That Shocked Us - Gamescom 2015
Cover image for YouTube videoHow Mafia 3 Reinvents The Mob Mentality

Eurogamer bude dění kolem Mafia 3 intenzivně sledovat i v dalších dnech, kdy přinese další informace. Čtěte také: Pátrání po Češích v americkém týmu Mafia 3, Dan Vávra se distancoval od Mafia 3 i Mafia 2, Mafia 3 realitou, kdo vede nové studio?, vše ostatní o hře na EG.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Mafia III

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments