Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Mafia 3 a čeština: jak to s ní zatím vypadá?

Co hovoří pro a co naopak proti?

Vlastní zpráva - po nedávném představení Mafia 3 se logicky množí dotazy, jestli v ní najdete českou lokalizaci jako u minulých dílů. Zejména u toho prvního se skvělý český dabing připravený svého času v Illusion Softworks zapsal do povědomí velmi silně, že na výborné výkony známých herců dodnes všichni rádi vzpomínají.

Na vše okolo trojky je ještě velice brzy, ostatně vyjde až později v příštím roce, přesto se k tomu domácí distributor Cenega Czech už stihl k tématu vyjádřit: "Pochopitelně Mafia je série, která má u nás velkou tradici, takže uděláme všechno pro to, aby česky byla, alespoň s titulky."

Podle našich informací mají tento týden proběhnout první jednání, po kterých by mělo být ohledně případné Mafia 3 CZ trochu jasněji. Jako vždy se nejprve bude zjišťovat, jestli je vůbec zahraniční vydavatel ochoten se naším jazykem (jen pro dvě malé země uprostřed Evropy) zabývat, protože to i pro něj znamená nemálo práce navíc, což si málokdo uvědomuje. Pak se provede předběžná kalkulace nákladů a na druhou stranu tabulky se dají odhadované celoživotní prodeje hry v ČR/SK.

Mafia 2 se u nás před lety prodávala velice dobře, kladnému rozhodnutí může přispět solidní rozšíření zejména PS4 v českých domácnostech - aneb příslib velkých prodejů konzolové verze, když výsledky konzolových GTA 5 poslouží jako důkaz. Nový díl také jede na stejném enginu jako dvojka, která češtinu měla, tudíž by implementace nemusela být tak složitá jako jinde (i s ohledem na to, že o tyto technikálie se starají podpůrné role v Brně nebo programátoři původem z Čech v Kalifornii). Hra by také nemusela být tolik ukecaná na rozdíl od některých RPG či strategií, což určitě sníží náklady a hranici rentability. A 200 tisíc přehrání na YouTube také žádný oficiální trailer v češtině obvykle nedokáže za pár dnů nasbírat...

Proti naopak nejspíš bude hrát především to, že do žádné z posledních her od 2K se oficiální českou lokalizaci prosadit nepovedlo (nebyla u GTA 5 CZ, XCOMu, Evolve ani Beyond Earth), tudíž ze strany 2K asi bude malá ochota něco takového řešit. Kromě toho třetí díl série už nepochází od domácího studia, takže se nebude moci hrát na vlasteneckou notu jako u Mafia 2, pod kterou byli podepsáni 2K Czech (tehdy by bylo divné, pokud by velká česká hra, nástupce slavné značky, neměla češtinu, což už dnes o M3 říct nelze). Jisté je ale to, že o lokalizaci nebudou rozhodovat přímo vývojáři ve studiu Hangar 13, nýbrž hlavouni v centrále vydavatelství 2K.

Na co bychom si zatím vsadili? Že se bude slavit vítězství, pokud se Ceneze povede domluvit alespoň ty titulky, s přítomností českého dabingu bychom na 90% nepočítali. Mafia 3 se jinak dá předobjednat na Alza.cz.

Watch on YouTube

Read this next