If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Headsety z jiné planety, planety Plantronics

Hledáte ideální headset ke hraní?

Není člověka, který by nepoužíval sluchátka případně headset tj. sluchátka s mikrofonem. Vybrat si ten pravý znamená pár hodin hledání a porovnávání. Nám se podařilo objevit nové modely z dílny Plantronics, které jsme pro vás otestovali.

Výrobců spousty, různého provedení jakbysmet, opěvujících textů ani nemluvě. Značka Plantronics je renomovaným dodavatelem náhlavních souprav pro call centra a ač se může zdát, že jde o odvětví odlišná, opak je pravdou. Spojení najdeme jak v důrazu na kvalitu zvuku a snímání mikrofonu, tak v pohodlí při nošení. Dnes se podíváme na dvě řady Plantronics Gamecom a RIG, které jsme vyzkoušeli na vlastní uši.

Už samotný pohled na balení headsetů Plantronics napoví, že se bude jednat o něco výjimečného. Čistý a jednotný design se zrcadlí i uvnitř. U všech šesti kousků, které jsme měli k dispozici, jsme nenarazili na sebemenší problém se snadným vybalením. Přesto v nás stále převládal pocit, „co za králíka vytáhneme z klobouku". Uživatelským testem prošla řada Gamecom i prémiová RIG.

Gamecom 388 a 788

Herní sluchátka pro všechny, cenově dostupná a velmi kvalitní.

Plantronics Gamecom 388, tedy nižší z této dvojice, střídmějšího šedého provedení nabízí otočné pohodlné náušníky a nastavitelný polstrovaný hlavový most. Velmi praktické je také ovládání hlasitosti a funkce ztlumení mikrofonu na levé mušli. Náruživí hráči ocení kvalitní plně nastavitelný mikrofon, který je přes svou flexibilitu velmi pevný a drží polohu např. u úst. Nečekejte zvuk jako z jiné planety, ten přinesou až další zástupci, ale v této cenové hladině sluchátka poskytnou nadprůměrný výkon. Na rozdíl od vymazlenějšího kolegy je k počítači připojíte přes 2m dlouhý kabel se dvěma klasickými 3,5 mm jacky.

Stylovější brácha přidal na výrazu. Celkově Plantronics Gamecom 788 působí o dost mohutněji a pevněji, kombinace černé a oranžové dokresluje živější provedení, které je co do křivek totožné. V porovnání s předchozím střízlíkem nabral svalové hmoty na hlavovém mostu a navíc reprodukuje zvuk Dolby 7.1 surround. Úroveň je znát, plnější zvuk, čistější výšky a basy. Pohodlí při nošení, nastavitelný mikrofon s funkcí pro potlačení šumu a 2m dlouhý kabel jsou samozřejmostí. Kromě ovládání hlasitosti a mikrofonu najdeme na levé mušli také tlačítko pro zapnutí/vypnutí technologie Dolby. Jedná se o USB headset.

Prémiová řada RIG

Zvuková prezentace se zlepšuje a rozdíl je patrný hlavně v hlubších, bassových tónech. Přecházíme do prémiové řady, která udělá radost hráčům a vykouzlí úsměv na tváři také náročným audiofilům.

Elegantní série RIG Flex a RIG Surround zaujme netradičním, nutno podotknout velmi moderním a stylovým, textilním pokrytím nastavitelného hlavového mostu a vnějších částí náušníků. Sluchátka to rázem posouvá do jiné dimenze. Oválné provedení polstrovaných mušlí nikterak neovlivňuje pohodlí při nošení.

RIG Flex je levnějším z dua sluchátek lišící se zejména typem použití vzhledem k výbavě. Tento model nabízí dva samostatné kabely oba zakončeny 3,5mm jackem, jeden s vysunutým mikrofonem před ústa a druhý se zabudovaným mikrofonem v ovladači na kabelu pro handsfree volání. V balení najdeme redukci k PC tedy rozdvojovací kabel pro sluchátka a mikrofon.

RIG Surround jdou v tomto ohledu zase o krok dál. Součástí headsetu je USB zesilovač, který umocní zážitek při poslechu prostorového zvuku Dolby 7.1. Sluchátka připojíte napřímo přes klasický 3,5 mm jack nebo, zapojením do zesilovače, přes USB. USB zesilovač je zároveň hlavním ovládacím prvkem a poskytuje kromě klasických funkcí jako vypnutí mikrofonu, ovládání hlasitosti nebo ekvalizér, také možnost současného připojení dalšího zařízení přes 3,5 mm konektor a následného snadného a rychlého přepínání mezi těmito vstupy.

Poslední testovaná dvojice RIG 500 a RIG500E svým futuristickým designem připomíná robotickou návštěvu z jiné planety. A to doslova, po vybalení si volné mušle musíte napojit na hlavový most. Je to snadné a chce to jen trochu zručnosti. K dispozici jsou tři „výšky" a pružný pásek pro majitele malých i velkých hlav. Vyzdvihnout opět musíme pohodlí, které je podobně jako u předchozích variant na vynikající úrovni.

RIG 500 kromě výše zmíněného unikátního provedení nabízí skládací, nikoli odnímatelný mikrofon a připojení přes 3,5mm jack. Součástí balení je také redukce pro vstup sluchátek a mikrofonu zvlášť do PC.

E-Sport edice sluchátek Plantronics RIG 500E je doplněna o logo prestižní světové organizace elektronického sportu ESL. Na výběr dostanete v balení hned ze dvou typů mušlí, plných - izolují okolní ruch a perforovaných - účinně větrají. Hráčům přijde vhod odnímatelný flexibilní mikrofon. Sluchátka připojíte přes 3,5 jack nebo USB.

Z portfolia značky Plantronics si vybere opravdu každý. Méně náročný uživatel sáhne po Gamecom 388 a získá hodně muziky za málo peněž. Ti náročnější vyhledají vyšší řadu Gamecom 788 a prémiovou sérii headsetů RIG se speciálním využitím i unikátním zpracováním. Nevšední, neotřelý a přesto koukavý design a vysoce kvalitní zvuk - zkrátka jako z jiné planety, planety Plantronics.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

PR článek

Contributor

Comments