Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nečekaně zemřel Jan Jirkovský, hlavní designér české hry Dex

Byla to důležitá postava na české herní scéně + UPDATE.

UPDATE Spoluzakladatel a šéf Dreadlocks Michal Červenka poskytl Eurogameru detaily: "Honzova smrt nás všechny opravdu zasáhla :( Honza zemřel na selhání ledvin. Je hrozné když to potká takto mladého člověka :("

Jan Jirkovský začínal s vytvářením textových adventur, strategií a 2D stříleček a nakonec se podílel na Project Ignis, který jako freeware hra získal řadu ocenění.

Jako hlavní organizátor také pořádal Game Developers Session v letech 2011 a 2012, několik dalších setkání mezi programátory a českými herními vývojáři a podílel se i na vzniku knih o vývoji her Game Industry.

V Keen House Software se podílel na vývoji vesmírné střílečky Miner Wars 2081 nebo Miner Wars Arena a nejznámější je asi díky kyberpunkovému RPG s názvem Dex, na kterém pracoval jako hlavní designér pro studio Dreadlocks.

Samotné studio pak na svém Facebooku napsalo:

Drazí přátelé,

neříká se nám to lehce, ale neseme velmi špatnou zprávu, Jan Jirkovský, hlavní designer Dexu, zemřel.

Honza byl důležitou součástí našeho týmu, dal život Dexu a dalším herním titulům, vydal tři knihy o herním vývoji, organizoval celou řadu setkání herních vývojářů, spoluorganizoval konferenci GDS a byl skvělým člověkem, kolegou a přítelem.

Bude nám chybět a vždy zůstane v našich srdcích.

Read this next