Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Spintires jsem nesabotoval, zapřísáhl se tvůrce po odstranění ze Steamu

Co může za padání?

Nepříjemnou dohru má situace kolem velmi úspěšné off-road simulace Spintires z roku 2014 (recenze, Alza.cz).

Britský vydavatel Oovee dluží ruskému vývojáři spoustu peněz z tržeb a ten neví, co s tím, kvůli svému minimálnímu právnímu vzdělání. Faktury po splatnosti zástupce vydavatele oficiálně přiznal a slíbil, že budou uhrazeny. Rusa nazval géniem a ti prý bývají často rozrušení.

Vývojář Pavel Zagrebelnyy se mu měl údajně pomstít tak, že Spintires sabotoval prostřednictvím patche, takže hra začala většině hráčů padat. Dělo se tak jen v určité dny, proto se to považovalo za tzv. časované bomby úmyslně umístěné do zdrojového kódu. Aspoň takový byl příběh od naštvaných zákazníků z Redditu, který se později všeobecně bral za skutečnost. Vznikaly proto neoficiální záplaty, které byly posvěcené Ouvee.

Tvůrce Spintires ovšem dnes veškerá tato obvinění odmítl, nic prý nesabotoval a nikdy by nešel proti platícím zákazníkům, zapřísáhl se na Gamasutra. Za padání hry dle něj může rozbitá protipirátská ochrana, která v určitých intervalech ověřuje autenticitu zdrojového kódu. Opravou prý už disponuje vydavatel, ale nenahrál ji na Steam, jak měl.

Valve se na tuto probíhající roztržku patrně už nemohli dívat a nechali dočasně odstranit Spintires ze Steamu, než se celá záležitost vyřeší. Pro ostatní vývojáře to je ponaučení, aby si své tituly raději vydávali svépomocí, než aby byli závislí na vydavateli, který si nechává provizi a ještě vše komplikuje.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Spintires

PC

Related topics
PC
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments