Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

V Čechách se konečně začne učit vývoj počítačových her

Studovat můžete od 1. října.

ČVUT otevřela na své škole obor Počítačové hry a grafika. Je to prý z důvodu toho, že na trhu práce je poptávka po lidech, kteří mají zkušenosti a znalosti v oblasti vývoje videoher. Uvedl to zpravodajský web Aktualne.cz.

"Je zde tradiční pohled na věc, který se na vývoj her dívá tak, že je to něco, co na akademickou půdu nepatří. Pak je zde druhý extrém, který říká, že už to tam dávno mělo být a že si praxe žádá studenty a absolventy podobných oborů," řekl Aktuálně.cz Jiří Bittner, garant nově vzniklého oboru.

V USA bylo v roce 2014 například 406 univerzit, které se videoherním vývojem zabývaly, takže jsme v Čechách hodně pozadu.

Zřízení moderního oboru chválí i studio Warhorse. "To zpoždění snad není tak velké. Je to ale poměrně normální a školy tak reagují na poptávku trhu. Teď, když tu máme řadu úspěšných firem, je jasné, že absolventi nebudou mít s uplatněním problém," říká Jiří Rýdl z Warhorse Studios.

Videohry jsou nejen významný byznys generující miliardy dolarů ročně, ale Čechy navíc patří mezi země, kde se nejvíce hraje - z průzkumu z roku 2012 vyplývá, že alespoň někdy hraje 56 procent Čechů.

Nově akreditované obory lze na Fakultě elektrotechnické ČVUT studovat od 1. října 2016. Obor Počítačové hry a grafika končí bakalářským titulem. Absolventi budou schopni samostatného i týmového vývoje počítačových her, budou mít potřebné znalosti z oblasti programování grafiky, umělé inteligence, vytváření 2D i 3D grafického obsahu a implementace uživatelských rozhraní. Lze navázat magisterským studiem v oborech Počítačová grafika, Umělá inteligence, Počítačové inženýrství a Softwarové inženýrství.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments