Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Zaklínač 4? Teď se na něm nedělá a možná ani nebude

Řekl nám to šéf studia.

Zatímco před týdnem ještě ředitel vývojářů Konrad Tomaszkiewicz říkal, že doufá v návrat k sérii někdy v budoucnu a že se těší, až se dozví další plány od vedení, jeho šéf a spoluzakladatel studia nyní řekl Eurogameru něco trochu jiného:

"Mohu vás ujistit, že v současnosti na dalším Zaklínači nepracujeme. Nikdy sice neříkejte nikdy, ale teď platí, že O víně a krvi (Alza.cz) je zakončením série. Žádný další Zaklínač v nejbližší době určitě nebude, pokud tedy vůbec někdy. Odteď se budeme primárně soustředit na Cyberpunk 2077."

Marcin Iwinski na to jde mazaně: potřebuje vyvolat v hráčích pocit, že v blížícím se datadisku mají poslední šanci zahrát si něco nového z této oceňované ságy, což nepochybně zvedne jeho odbyt, pokud by dalších šest let žádný další Zaklínač nebyl. Jak vidno, nechává si však volný prostor, aby mohl za pár let prohlásit něco ve smyslu "OK, situace se změnila, vyslyšeli jsme přání fandů a dalšího Zaklínače nakonec vyrobíme." Marketingově promyšlené výroky následovaly i dále:

"Je důležité zdůraznit, že O víně a krvi není jen řadovým datadiskem, které vyrobilo nějaké externě najaté studio, aby tak vydělalo další dolary. Nekritizuji tuto praxi u ostatních, chci jen říct, že jsme do něj vložili veškeré naše zkušenosti získané z originálu a předešlého přídavku. Postupně jsme se naučili, jak mistrovsky složit dohromady příběhová RPG a jak zařídit, aby vypadaly báječně. Bude to stylová tečka na závěr krásného příběhu se Zaklínačem 3 (Alza.cz)."

Šéf polského studia je jinak nadšen z toho, že odbyt překonal veškerá jejich očekávání. Když hru chystali, rozhodně prý nepočítali s tím, že získají 250 ocenění pro Hru roku. Nebo že se bude hra stejně dobře prodávat po celém světě, nezáleží prý, zda jde o střední Evropu, Ameriku, Střední východ či jihovýchodní Asii. Všude prý hráči šli do obchodu a utratili své těžce vydělané peníze, za což je vděčný.

Co tedy bude tou AAA hrou plánovanou na 2017-2021, když ne Zaklínač 4? Na to už odmítl v rozhovoru odpovědět, i když to musí dobře vědět.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments