If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Úvodních 15 + 26 minut z potápění v ABZU

O čem vlastně je? + shrnutí recenzí.

Dnes za 16 eur vyšla dobrodružně-objevovací hra pro PC/PS4, která bývá nazývána Journey pod mořskou hladinou. Ostatně není to náhoda, jejím kreativním ředitelem je Matt Nava, který předtím vytvořil právě Journey a Flower.

Cover image for YouTube videoAbzu: The First 15 Minutes

Ovládání vám dovolí kontrolovat pohyby potápěče tak hladce, jako by tančil balet pod vodou. Ve výpravě na dno oceánu přitom není limitován zásobami kyslíku, takže se můžete plně soustředit na prozkoumávání krás podmořského života. Narazíte na tisíce unikátních druhů kreatur inspirovaných těmi skutečnými a budete mít interakce s hejny rybek, které na vás reagují, i s predátory.

Cover image for YouTube videoAbzu - PlayStation Underground Gameplay Video | PS4

Právě pestrost všech ekosystémů a korálů byla tím, co se autoři snažili v ABZU vyzdvihnout. Postupem času budete nalézat potopené artefakty, ze kterých si složíte mozaiku o původu potápěče a co se vlastně v tomto světě přihodilo. Čím hlouběji se ponoříte, tím nebezpečnější, temnější a tajemnější oceán bude. Hra se přitom nebude snažit odpovědět na všechny otázky, které vás napadnou, protože je o surealismu a prostoru pro vaši představivost.

Cover image for YouTube videoABZÛ - The Musical Score | PS4

Zahraniční recenze ABZU vesměs chválí, byť si stěžují na otřepané herní mechanismy a jejich určitou mělkost, jako třeba Polygon. Důležité ovšem je, že prakticky všechna přední média jako GameSpot, IGN, Game Informer či PC Gamer udělily osmičky až devítky, což by mělo garantovat kvalitní počin. Více viz souhrn hodnocení na OpenCritic či na Steamu:

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Abzu

PS4, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments