If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Final Fantasy 15

Vzkříšení legendy se koná či nekoná?

Eurogamer.cz - Doporučeno badge
VERDIKT: Roadtrip upovídané čtveřice mladíků na pozadí epických událostí. Ne všechno se povedlo na jedničku, ale pořád svérázný zážitek.

Final Fantasy série je pravděpodobně nejznámějším zástupcem "klasických" japonských RPG her. Každý z patnácti dílů byl ve své době velkou událostí, ať už šlo o osmibitové začátky nebo megalomanskou sedmičku na (v té době nevídaných) čtyřech CD. Nejnovější díl FFXV je také mimořádnou událostí, jelikož na něj hráči čekali opravdu dlouho - komplikovaný vývoj zabral celých deset let.

Zároveň mělo jít o jednu z nejvýpravnějších her současnosti, s ambicemi zaujmout jak dlouholeté fanoušky tak úplně nové hráče. Jelikož i v naší malé zemi máme slušnou komunitu ffFF (fanatických fanoušků Final Fantasy), půjdu rovnou k jádru věci: výsledná hra je tradičně megalomanská i svérázná a rozhodně stojí za zahrání. Nicméně trojici nejoblíbenějších dílů série vám asi nezpřehází.

Zápletka se točí okolo mladého prince Noctise a jeho komplikované cesty k záchraně vlastního království před invazí mocného nepřátelského Impéria. Jak je ve Final Fantasy zvykem, věci nejsou tak docela tím, čím se zdají být na první pohled - a než se nadějete, nebojuje se jen o osud několika lidí nebo zemí, ale záchranu celého světa. V tomhle kontextu působí poněkud zvláštně zvolený styl vyprávění, jelikož jde z velké části o poměrně odlehčený "roadtrip", kdy Noctis s trojicí přátel putuje v královské limuzíně napříč různými zeměmi.

Ačkoliv se v pozadí odehrává zničující válka několika národů a schyluje se k apokalyptické katastrofě, putující čtveřice velkou část cesty žertuje, kempuje a fotí selfíčka. Příběh drasticky zvážní v druhé polovině, nicméně složitý lore je prakticky nemožné pochopit bez shlédnutí souvisejícího celovečerního filmu Kingsglaive a anime seriálu Brotherhood.

Příběh je prezentovaný opravdu výpravně a rozhodně má své silné momenty, nedaří se mu však dosáhnout na laťku nastavenou nejpovedenějšími minulými díly. Vedle nesouladu všedních situací a úkolů s apokalyptickými událostmi v herním světě za to může také skladba vaší družiny. Čtveřice hlavních hrdinů je neměnná, maximálně se k vám na chvíli (na délku jedné mise) přidá hostující pátá postava nebo vám naopak několik členů družiny odeberou.

Problém spočívá jednak v malé pestrosti a nemožnosti si sestavit družinu vašich vlastních oblíbenců, ale také v předvídatelných archetypech vašich společníků: silák, chytrák a vtipálek. Nemluvě o tom, že ve vaší skupině úplně chybí ženský prvek. Nicméně postavy spolu neustále konverzují a sem tam jsou to opravdu zajímavé nebo vtipné věci. Pochopitelně se dočkáte také náležité dávky hrdinných a emotivních projevů, podpořených sólovým klavírem nebo houslemi. Prostě japonská klasika.

Omezená velikost a pestrost vaší družiny bohužel zasahuje i do bojového systému. Nejen že máte stále stejnou čtveřici bojovníků, ale navíc můžete přímo ovládat pouze samotného Noctise. Svým společníkům můžete alespoň ladit výzbroj, schopnosti a spouštět společná komba s různými účinky. Souboje také ztratily na taktické hloubce díky tomu, že probíhají v reálném čase a připomínají spíš řežbu typu Devil May Cry než tahové a takticky náročné bitvy minulosti.

Většinu času budete prostě řetězit komba jedním tlačítkem, krýt se druhým tlačítkem a příležitostně přehazovat zbraně D-Padem, případně spouštět týmová komba či používat předměty pomocí shiftů. Není toho moc, ubylo i druhů magie (ačkoliv je v ní nový prvek míchání vedlejších efektů) a celkového počtu summonů. Na druhou stranu souboje skvěle vypadají a pokud vám sednou, budete se u nich dobře bavit. Vaše pozice vůči protivníkovi také hraje svou roli a efektně zpracovaná schopnost útočného teleportu na krátkou vzdálenost má hodně do sebe.

Navzdory výše popsaným omezením a často nekonečné kanonádě lineárních nebo vyloženě filmových sekvencí je FF XV poctivým RPG s řadou souvisejících systémů. Budete muset řešit výzbroj i vybavení vašich postav, pečlivě rozdělovat nasbírané body do nových schopností a vedle hlavních misí na vás čeká celá plejáda vedlejších aktivit, od rybaření přes lovení specifických monster až po fotografování, vaření a tucty všemožných úkolů od NPC.

V souvislosti s hlavním příběhem budete také muset shromáždit sbírku unikátních magických zbraní, s jejichž počtem se násobí i celkově vaše síla a navíc jsou schované v sérii zdařilých tradičních dungeonů s nemožností uložit postup, dokud nejste zpátky na povrchu. Hra je náležitě výpravná po stránce grafiky i hudby, u dabingu si můžete vybrat mezi japonštinou a angličtinou. Během hraní na PS4 Pro jsem nezaznamenal žádné citelné propady FPS ani bugy. Obtížnost je nastavitelná a na tu nejsnadnější by neměl s příběhem nikdo mít žádný problém.

Jednoznačně největším kladem FF XV je její svět. Ani ne tolik jeho politické pozadí nebo lore, jako samotná krajina, její rozlehlost a krása. Během prvních hodin hraní mi připadlo, že všechny ty louky, lesy a jezera vypadají až nudně realisticky, ale jakmile jsem přestal cestovat po silnici (vaše vozidlo má bohužel hodně omezené ovládání a neumí jezdit mimo silnice), osedlal jsem Chocoba nebo vyrazil do divočiny po svých, pochopil jsem tu obrovitost místní divočiny. A realisticky vypadají příroda dodává skvělý náboj setkání s fantaskními příšerami, ať už je to brontosaurovi podobné monstrum uprostřed jezera, gigantický ještěr v lese nebo dravý pták-drak s několika páry křídel v horách.

Otevřený svět je navíc doslova narvaný předměty ke sbírání a monstry k lovení, takže je vždycky radost se v něm toulat a objevovat. Tohle platí dvojnásobně po dohrání hlavního příběhu (okolo dvaceti hodin), jelikož někteří nejlepší bossové i dungeony patří k rozsáhlému "end-game" obsahu, který můžete řešit po dohrání poslední příběhové kapitoly. Tímhle touláním ve fantaskním světe tak můžete snadno strávit i stovku hodin. Přesto mám ale pocit, že pomyslný trůn japonských RPG obsadily hry od From Software, citelně vybroušenější po stránce výtvarné i herní.

Nejnovější hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex ExtremeGamer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Final Fantasy XV

PS4, Xbox One, PS3

Related topics
About the Author

Martin Zavřel

Contributor

Comments