If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

SPECIÁL: Na co se Martin Zavřel nejvíce těší ve 2017

Výběr od srdce.

Minulý rok nám opět nadělil plno skvělých her (ačkoliv osobně trávím hraním docela dost času, opět mi v šuplících a na Steamu zůstalo několik opravdu velkých, které jsem ani nestihl) a ten právě začínající už teď hrozí, že bude ještě plodnější.

Kromě jiného i proto, že do letoška zase bylo odloženo několik trháků z přeplněné předvánoční sezóny. Níže je desítka těch, na které se nejvíce těším já, včetně mých osobních pocitů/důvodů.

Nebojte se podělit v komentářích o ty svoje!

10) Divinity: Original Sin 2

Tohle je pro mě tak trochu černý kůň na seznamu, protože jsem první díl zatím nehrál. Nicméně Tyranny v uplynulém roce rozdmýchala moji starou lásku k izometrickým RPG a Enhanced Edice Baldurs Gate mě i mým přátelům a spoluhráčům dokázaly, jak skvělou zábavou tyhle věci mohou být v multiplayeru. Tudíž mám rozhodně v úmyslu tenhle kousek ochutnat (dojmy). První desítka hodin je ostatně na Steamu k dispozici již nyní přes Early Access (jaro 2017, předobjednat na Alza.cz).

9) Uncharted: Lost Legacy

Cokoliv ze studia Naughty Dog si automaticky zasluhuje maximální pozornost, tedy alespoň pokud máte rádi inteligentní a výtvarně perfektně zvládnuté "filmové adventury", pravidelně posouvající technické i vypravěčské hranice herního média (oznamovací trailer). V hlavní roli dvojice neobvyklých ženských hrdinek (Chloe! A Nadine!) plus zasazení do realisticky působící válečné zóny by mělo tenhle kousek dostatečně odlišit od hlavní série a nabídnout jedinečnou jízdu (léto 2017, předobjednat na Alza.cz).

8) Detroit: Become Human

Jediný důvod, proč tahle hra není na mém seznamu výše, je ten, že o ní zatím víme tak málo (E3 demo). Přesto, v roce kdy se do kin chystá pokračování Blade Runnera, působí tenhle kousek jako splněný sen všech milovníků androidů i experimentálních interaktivních filmů od svérázného studia Quantic Dream, které trápilo, že jejich demo "Kara" z roku 2012 bylo jen demo (podzim 2017, předobjednat na Alza.cz).

7) Torment: Tides of Numenera

S velkým studem musím přiznat, že jsem o původní hře vždy fascinovaně četl, ale nikdy jsem ji pořádně nehrál. I tak ji ale předchází nepřehlédnutelná reputace jedné z nejponuřejších a příběhově nejzajímavějších mezi hrami. Proto si rozhodně nenechám ujít jejího nástupce (vše o hře), což by mě do té doby mělo donutit také dohnat onen palčivý dluh vůči originálu (28. února 2017, předobjednat na Alza.cz)

6) Ghost Recon Wildlands

Kooperativní střílečky si mě v posledních letech omotaly kolem prstu, v čele s Destiny a The Divison. Mám rád akční hry a mám rád hraní s podobně naladěnými parťáky i parťačkami. Tady to vypadá (vše o hře), že by se nám mohlo dostat příjemného mixu mezi Divison/GTA/Far Cry. V něm bude svou roli hrát otevřená příroda, pestrá zbrojnice, pestrý vozový park a komunikace mezi spoluhráči. Osobně se úplně spokojím s variací na The Division, ve které budou vozidla a příroda (7. března 2017, předobjednat na Alza.cz).

5) Horizon: Zero Dawn

Dinosauří roboti! To by samo o sobě fungovalo. Ale když je za tím navíc jeden z technicky i výtvarně nejtalentovanějších týmů na světě, rázem vzniká vizuál, kterému prostě nejde odolat (vše o hře). Pořád nemohu uvěřit tomu, že by Horizon vypadalo tak dobře jako na doposud ukazovaných videích. Stejně tak mi hlava nebere tu zdánlivou otevřenost světa a pestrost, s jakou je možné místní monstra lovit. Tohle prostě musím hrát, abych uvěřil (28. února 2017 - předobjednat na Alza.cz).

4) Resident Evil 7

Kvůli téhle hře si koupím VR helmu. Je potřeba dodávat něco víc? Nejen že jde o pokračování kultovní série, která si alespoň ve své číslované řadě udržela solidní úroveň, ale navíc bychom se po letech mohli konečně zase bát (dojmy). Strašidelné venkovské sídlo čeká... a tentokrát si na něj budete moci skoro sáhnout. Pokud je demo nějakou indikací, pak nás čeká mimořádně intenzivní šoková terapie (24. ledna 2017 - předobjednat na Alza.cz).

3) Red Dead Redemption 2

Další kousek, u kterého má můj mozek seriózní problém pobrat nádheru, předváděnou v traileru. Ať už to ale opravdu bude vypadat tak neuvěřitelně krásně a propracovaně nebo ne, jisté je jedno: předchozí hra obsahuje kromě jiného jedno z nejlepších příběhových finále všech dob. Už jen kvůli šanci zažít znovu něco podobného se hodlám na Divoký západ vrátit, jakmile to bude možné (podzim 2017 - předobjednat na Alza.cz).

2) Mass Effect: Andromeda

Ačkoliv miluji příběhy a fantazie všeho druhu, sci-fi je můj dlouhodobý favorit, pokud jde o žánry. Když k tomu připočtu svou lásku k příběhovým hrám a střílečkám, nemohu nový Mass Effect ignorovat (rozhovor s tvůrci). Tím spíš, že předchozí trilogii považuji za víceméně dokonalou (březen 2017 - předobjednat na Alza.cz).

1) Prey

Pokud mám něco ještě raději než sci-fi, pak je to sci-fi horor! Když nemůžu mít nový Dead Space nebo pořádnou hru na motivy Vetřelců, vezmu zavděk touhle variací na vesmírnou základnu zaplavenou monstry. Tím spíš, že autoři prokázali v sérii Dishonored, jak vynalézaví jsou, pokud jde o herní mechaniky i herní svět (vše o hře). Ne náhodou se o tomhle kousku mluví jako o kříženci Bioshocku se System Shockem. Přihoďte kousek Vetřelce či Věc, dávku existenční nejistoty hlavního hrdiny a máme tady nejslibnější kousek od klenotu jménem Soma (podzim 2017 - předobjednat na Alza.cz).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Martin Zavřel

Contributor

Comments