Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oficiální čeština pro Halo Wars 2 PC?

Zatím nepotvrzena, ale...

Kdo by to byl býval před pár lety řekl, že "nové Halo" dost možná bude uvedeno na náš trh v oficiální textové lokalizaci, když jim jinak pšenka předtím na Xbox One vůbec nekvetla?

Díky souhře okolností, které k sobě přivedly firmy, co by jinak asi normálně nespolupracovaly, se zdá, že by sci-fi real-time strategie Halo Wars 2 pro PC (Alza.cz) snad mohla vyjít s nálepkou "oficiálně v češtině".

Domácí distributor Comgad její případný vznik zatím odmítl jakkoli komentovat, to je důležité hned na úvod vědět. Ale s největší pravděpodobností vydá krabicovou PC verzi Halo Wars 2 v ČR. Je to výsledek dlouhodobé spolupráce s Nordic Games, kteří se zase paktují s Microsoftem a připravují fyzické kopie u titulů, kde by jinak chyběly.

Od toho to je jen malý krůček k lokalizaci, zvlášť když vezmete v úvahu, jak silný Comgad na tomto poli je. Krom toho překládal všechny předešlé hry od studia Creative Assembly ze série Total War (naposledy Warhammer pro Cenegu), tudíž tam má jistě dobré kontakty.

Co hovoří proti tomu, aby se čeština zrodila? Jednak relativně málo času do vydání koncem února, jen měsíc, ale vzhledem k žánru by hra nemusela být tak ukecaná jako třeba RPG. Vyrábět nějakou dodatečnou češtinu, uvolněnou až po pár měsících volně přes internet, by se asi komerčně nevyplatilo, i když se to už také párkrát přihodilo. Minule u Quantum Break a Ori and the Blind Forest vydaných Comgadem zase překlad chyběl, ale šlo o re-edice starších kousků, nikoli paralelně s digitální premiérou jako zde.

Horší to je s odhadovanými prodeji Halo Wars 2 v naší kotlině, které zřejmě nebudou bůvhíjaké (primárně zakořeněná xboxová značka + v krabicích skomírající RTS) a mohou lokalizaci vystavit stopku z vyšších míst. Toto by však domáci distributor mohl vzít na své riziko, bude-li úspěšný v současných jednáních, jež naznačuje "no comment". Nezbývá než mu držet palce, aby se za pár dnů mohl pochlubit oficiálním oznámením, které by potenciál této únorové hry u českého publika značně podpořilo.

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Halo Wars 2

Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments