Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Oculus musí zaplatit Zenimaxu půl miliardy kvůli VR žalobě

Soudní pře ale nekončí.

Majitel Oculusu, Facebook, musí zaplatit majiteli id Software a Bethesdy, Zenimaxu, 500 milionů dolarů. Je to výsledek jejich soudní pře, která se motá okolo virtuální reality.

Palmer Luckey

Americký soud rozhodl, že Oculus a jeho manažeři porušili smlouvu a porušili autorská práva Zenimaxu, když vyvíjeli virtuální brýle Oculus Rift. Zástupce Oculusu řekli, že jsou z výsledku zklamaní a odvolají se.

Porota ovšem nepřipustila, že by někdo z obžalovaných zneužil obchodní tajemství Zenimaxu. "Jádrem soudní pře je, zda Oculus ukradl Zenimaxu obchodní tajemství. Porota rozhodla v náš prospěch," říkají zástupci Oculusu.

Polygon říká, že 500 milionů pokuty vzniklo takto: Palmer Luckey z Oculusu musí zaplatit 200 milionů za porušení NDA a 50 milionů za porušení autorských práv, dalších 50 milionů musí zaplatit společnost Oculus a spoluzakladatel Palmer Luckey za "falešný původ" a 150 milionů musí zaplatit bývalý šéf Brendan Iribe za "falešný původ".

Je to hodně peněz, ale Zenimax chtěl původně 6 miliard dolarů.

Oculus se odvolává a jak se zdá, ani Zenimax se nevzdává. Jeho právníci chtějí přímo zastavit prodeje Oculus Rift, protože věří, že virtuální brýle obsahují jejich technologie. Zenimax totiž říká, že Oculus Rift začal vznikat ještě u nich v id Software a zakladatelé Oculusu, včetně Johna Carmacka, který k nim zběhl, technologii ukradli.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article
Awaiting cover image

Oculus Rift

PC

Related topics
PC
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments