Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Obvinění tvůrci Arma se vrací do Řecka na soud

Doufají ve spravedlnost.

Možná jste se domnívali, že se Martin Pezlar a Ivan Buchta do Řecka už nikdy nevrátí a vyhnou se mu širokým obloukem, aby opět neskončili ve vězeňské cele.

Oba vývojáři Arma 3 z Bohemia Interactive Studia ovšem včera statečně odletěli do Atén, aby tam byli přítomni projednávání soudu, který bude od středy rozhodovat o jejich vině v kauze údajné špionáže vojenských objektů na ostrově Limnos.

Tam, jak známo, byli od září 2012 do ledna 2013 zadržováni kvůli pořizování fotek v citlivých oblastech u hranice s Tureckem. Domů se dostali až po zaplacení kauce 5000 eur na osobu, propírání i ve světových médiích a intervenci politiků.

"Dvojice před odletem novinářům sdělila, že věří ve spravedlivý rozsudek. V dopise se také obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, které prosí o podporu ze strany státu. Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že je k pomoci připraveno," uvádí Seznam Zprávy s videoreportáží.

Pezlar a Buchta dle svých slov žijí už několik let v nepříjemném stresu, jak celá kauza dopadne. Veškerý postup konzultují s tamním právníkem, takže nechtějí předejímat, jak přesně se budou hájit - krom toho, že tam prý byli jako turisté na dovolené.

Pokud by se ovšem nyní do Řecka na předvolání soudu nedostavili a dělali by mrtvé brouky, mohl by na ně být vydán mezinárodní zatykač, takže by České republice v podstatě nezbylo než je vydat a mělo by to mnohem horší důsledky, než se poněkud riskantně vrátit do země, kde jim hrozí až 20 let žaláře.

Read this next