Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Po 20 letech nalezen master disk StarCraftu

Blizzard ho chtěl zpět.

Jenom si zkuste představit, pokud by se něco takového přihodilo u některé hry od Bethesdy. Ta by okamžitě vyslala armádu právníků či rovnou zásahové komando do domu, aby sjednala pořádek, naštěstí ne každá firma postupuje stejně.

Jeden americký sběratel z New Jersey za 45 dolarů zakoupil na aukčním serveru sbírku starých her od Blizzardu. Překvapivě mezi nimi našel vedle čtvrtých Heroesů schovaný i gold disk prvního Starcraftu (Alza.cz), který studio záhadně ztratilo před dvaceti lety.

"Když jsem se probíral cédéčky a vybaflo na mě to s nápisem Gold Master Source Code, říkal jsem si, co to doprčic je? Až když jsem zahlédl notičku, že disk je vlastnictvím Blizzardu, došlo mi, že to není podvrh," uvedl Hector Solorzano pro DualShockers.

Jakmile to studio zahlédlo na Redditu, sběratele kontaktoval jeho právník a zdvořile se optal, zda by byl tak hodný a mohl CD vrátit, s čímž hned souhlasil.

A to přesto, že mu chodily četné nabídky na odkoupení disku za dva tisíce dolarů či žádosti o zpirátění jeho obsahu a nahrání někam na internet ve formě ISO souboru.

"Jako sběratele mě to samozřejmě mrzelo, najít něco takového vysněného a muset to vrátit, ale cítil jsem, že jde o správnou věc," komentoval svůj poctivý krok.

Blizzard se mu za to odvděčil ve velkém: nejen, že mu poslal spoustu dárků, ale také ho pozval na náklady firmy do jejich sídla, aby s tvůrci hry zašel na pivo. No řekněte, nevyplatí se být poctivcem? A kromě toho hra získala skvělé PR před prázdninovým vydáním StarCraft Remastered...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

StarCraft

PC

StarCraft: Remastered

PC, Mac

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments