If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Další podrobnosti o fungování Far Cry 5

+ 10 minut hraní.

Hlad po větší podívané, který nastal pouze po třech minutách z E3 konference, ukojil UbiSoft ve vysílání IGN, které nechal odvysílat delší pasáž z toho samého dema Far Cry 5 (Alza.cz). Začíná v 7. minutě:

Cover image for YouTube videoFar Cry 5: 10 Minutes of New Gameplay - IGN Live: E3 2017

"Dlouho jsme zvažovali různé nápady, ale žádný se neprosadil. Tak jsme se vrátili k pocitu z mého dětství, do éry Studené války z 80. let, kdy jsem měl nepříjemný dojem, že se může něco špatného stát a že je to sakra blízko od vás. A právě taková je idea hry, kde kazatel Joseph Seed cítí brzký konec světa a je přesvědčen, že ve svém kultu musí jakoby zachránit od údajné pohromy co nejvíce lidí, co to jen jde, ať už sami chtějí nebo ne," vysvětluje výkonný producent Dan Hay. Nasedli proto v Montrealu do letadla, zaletěli do Montany a hned po úvodních 24 hodinách na místě si prý byli jisti, že je tím pravým dějištěm Far Cry 5, soudě dle debat s upřímnými lidmi a celkového zážitku.

Stavebním kamenem hry jsou tři vzájemně propojené systémy: guns for hire (potkané NPC postavy se zvláštními schopnostmi, kteří vám s něčím pomohou, ale možná se s nimi úplně minete), fangs for hire (nejen pes Boomer, který mimochodem nemůže umřít, otagujete nepřátele a pošlete ho na ně) a friends for hire (přátelé do co-opu, se kterými projdete celou hru). Běžní obyvatelé Hope County chtějí být kazatelem nechání úplně na pokoji, nevěří mu ani za mák, a právě oni vám s různými věcmi v odboji proti němu píchnou.

Nejprve nevíte, kam máte jít a co dělat, ale po potkání lidí dostanete náznaky, co se děje a kam vyrazit. Můžete směřovat na sever po deset hodin, prožít nějaké dobrodružství, tam se potkáte s majitelem letadla a zase se vrátíte na jih - záležet má jen na vás, jestli se chcete vyblbnout v otevřeném světě nebo následovat příběh.

Obsazené městečko Fall's End lze získat zpět buď za pomoci vyslaného psa, kterému totálně důvěřujete (inspirace u lovců ve skutečné Montaně), zatímco vy aplikujete kradmý postup, nebo si vylézt někam nahoru a sniperkou všechny oddělat, nebo se pustit do akce hrubou silou. Po osvobození města znovu otevřou obchody a nové NPC postavy vám už s důvěrou začnou nabízet své protislužby. Čili odstraněný systém outpostů z minulých dílů je zde nahrazen mnohem uvěřitelnějším pokecem s místňáky, kteří vám poradí, kam jít na lov apod. Pokud na něj vezmete s sebou psa, změní to prý vyvážení sil. Jinou vedlejší aktivitou bude rybaření (muškaření), kde si odpočinete od všech problémů. S letadlem zase prožijete dogfighty, ale zatímco si létáte nad krajinou, kult může znovu obsadit větší prostor (hra bude v tomto směru organizcká)

K únorovému Far Cry 5 také byla odhalena sběratelská edice "The Hope County, MT Collector's Case" s mapou, hudbou a parožím (45cm), objednatelná jen z online obchodu UbiSoftu za 180 dolarů. Vedle toho existují standardní, Deluxe a Steelbook Gold edice.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Far Cry 5

PS4, Xbox One, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments