If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Producent Argo obhajuje dotace z evropských fondů

Proč jsou podle něj přínosné?

Včerejší článek o dotaci 40 milionů pro Bohemia Interactive na jejich novou Free-2-Play hru Argo podobnou Arma 3 vyvolal nemalé podzvižení.

Ať už jste příznivcem penězovodů od Evropské unie ("hloupý je, kdo dává, a ještě hloupější ten, kdo by toho nevyužil, když se ta možnost nabízí") či jejich odpůrcem ("kazí trh a konkurenci, když ostatní studia tuhle výhodu nemají" nebo postoj "nechci z mých daní přispívat soukromé firmě na jejich produkt, když mě zaujme, tak si ho normálně koupím"), je určitě dobré dát prostor také druhé straně, která má co vysvětlovat.

Jarek Kolář

Producent hry Argo Jarek Koláš (ex-2K Czech, ex-Pterodon) z Bohemia Interactive napsal do facebookové diskuse vysvětlující komentář, ve kterém samozřejmě jejich přijetí peněz z fondů EU obhajuje:

"Nevím, jak ten inovativní tousťák, tomu nerozumím, ale podpora pro herní průmysl dává smysl. Je součástí iniciativy vytvořit z Brna hlavní město herního vývoje v Evropě, něco jako Montreal nebo San Francisco. Ze strany firem to je o získání infrastruktury, technologií a zejména vytvoření obrovského množství pracovních míst a jejich držení do budoucna."

Kraj a město dle Koláře prý také spolupracuje organizačně i finančně na podpoře propagace, výzkumu a vzdělávání (viz GameDevArea.cz).

Producent Argo také odkryl důležitou věc a to že v rámci dotace musejí povinně zaměstnat dva tucty nových lidí na půltuctu let (vedle stávajících pět tuctů vývojářů), takže prý stejně musejí investovat mnohem více a na daních to pak všechno vrátí.

Reakce šéfa a spoluzakladatele brněnských Madfinger Games na kauzu po nálezu magazínu EURO byla lehce arogantní. Marek Rabas napsal k jimi přijaté dotaci osmi milionů od EU doslova toto:

"Já vím, že je to těžké pochopit, že se dotace dají dobře využít pro dobro všech, ale to se dneska nenosí, lepší je furt na všechno kafrat a stěžovat si".

V čem spočívá to dobro všech z jimi vytvořené a prodávané mobilní hry, to už bohužel nespecifikoval. Dotace jsou dle názoru Rabase investicí státu a nástrojem, který se dá velmi dobře použít k směřování budoucnosti národa a státu.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Argo

PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments