Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Age of Empires 4 jistotou, odhaleni zkušení tvůrci

+ remastery dvojky a trojky.

Po všech náznacích nebylo otázkou, jestli nový díl vznikne, nýbrž kdy a od koho. Po večerní show Microsoftu, která zavzpomínala na tuto slavnou RTS sérii, to už víme.

Čerstvě oznámené Age of Empires 4 (Alza.cz) nevytvoří nikdo menší než Relic, tedy velezkušení autoři Dawn of War či Company of Heroes. To by mělo být více než pádnou zárukou kvality, ostatně podobné oslovení profíků nedávno nastalo s Creative Assembly pověřenými Halo Wars 2. Četná prohlášení Microsoftu, jak strašně důležití pro něj jsou PC hráči a jak na ně myslí, by se tedy konečně mohla překlopit od planých slov k pořádným činům.

Watch on YouTube

Oznamovací filmeček výše bohužel nabízí pouze rozpohybované artworky, což vypadá, že se ještě pořádně nekoplo do země (viz i vypuštění Dawn of War 3 teprve letos v dubnu) ani hra zatím nemá oficiální termín. Jisté je jen to, že vznikne pro Windows 10 (o xboxové verzi zatím ani zmínka).

Nicméně můžeme z něj alespoň zkusit vydedukovat zasazení hry, když se tam mihnou Římské impérium, samurajové i britští vojáci z 18. století. O pestrost a rozdílná období historie by tedy nouze být neměla.

Druhou související novinkou je stanovení data pro Age of Empires: Definitive Edition - remaster jedničky k příležitosti 20. výročí. Nová 4K grafika, zvýšený limit pro populaci, rozšířené uživatelské rozhraní, znovu nahraný orchestrální soundtrack a další vychytávky (výčet) dostanete přesně 19. října, jen pro Windows 10 a s prodejem přes Windows Store (dřívější HD verze přitom byly i na Steamu). Gamescom trailer má i záběry z hraní:

Watch on YouTube

A Microsoft nezůstane jen u prvního dílu ságy, avizoval totiž do budoucna obdobné Definitive edice ještě pro Age of Empires 2 a 3. Zatím není známo, kdy se objeví a proč vlastně remaster potřebují, když byly svého času dostatečně moderní, dozvědět se to máme až časem. Níže záznam celého vysílání Microsoftu z pondělního večera, kde si všimněte hlavně generální manažerky MS Game Studios, Shannon Loftis, protože Phil Spencer má teď dovolenou s rodinou:

Watch on YouTube

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Age of Empires IV

Video Game

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments