Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Nohsledi YouTubera zaplavují Firewatch negativními recenzemi

Důsledek rasistické kauzy.

Pokud vás tyhle kauzičky baví, nejspíš jste v uplynulých dnech postřehli vyostřený spor mezi dlouhodobě kontroverzním YouTuberem PewDiePie a tvůrci hry Firewatch ze studia Campo Santo.

Když dotyčný živě vysílal PUBG, uklouzlo mu slovo "Niggah", čili v překladu negr. To nenechalo chladného Seana Vanamana, jednoho ze zakladatelů Campo Santo, který se rozhodl podniknout proti YouTuberovi rázné kroky. Vyplnili DMCA žádost k odstranění všech jeho videí z Firewatch i budoucích titulů této firmy, v důsledku čehož byla z YouTube posléze odstraněna.

"Je jen určitá míra tolerance, kterou na internetu coby vývojář her můžete mít. Tohle už přesáhlo všechny meze," uvedl Vanaman, který si myslí, že by opakované rasistické činy YouTubera neměly zůstat bez trestu a že by ho měly blokovat i ostatní studia.

Je to ovšem složité: když se Firewatch před časem vyskytl v Lets Play od PewDiePie, výrazně to zvýšilo jeho prodeje. Naopak teď, když vypukla "válka", fanoušci YouTubera zamířili na Steam, aby tam hru zostudili negativními recenzemi, protože se domnívají, že chyba je na straně přecitlivělého studia.

Jeden příklad za všechny

PewDiePie se sice nyní za zmíněný výrok v novém videu omluvil, s odvoláním na to, že použil jen stejnou mluvu, jaká je úplně běžná v online střílečkách, ale přeci jen by měl být jakýmsi morálním vzorem pro ostatní. Už letos na jaře přišel o inzerci od Disney a dalších firem poté, co se v legraci navážel do Židů. Předtím zase klamal veřejnost slibem, že zruší svůj kanál, pokud dosáhne určitého počtu odběratelů, ale smazal jen svůj vedlejší, což poté označil za vtip.

Read this next