Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA jsou bastardi a chtěli nás zničit, říká šéf Project CARS

Kvůli zrušení Shift 3.

Je to poměrně vážné obvinění a pochází od osobnosti, která je v herním průmyslu široce respektována a právě ji vychází zásadní hra Project CARS 2 (Alza.cz), takže to nelze brát na lehkou váhu. EA na to zatím nijak nereagovali a nejspíš ani nebudou.

Ian Bell, šéf studia Slightly Mad, v rozsáhlém rozhovoru pro SpotTheOzzie nechal nahlédnout do zákulisí, jak to často funguje ve vztazích mezi vývojáři a obřím distributorem.

Podle něj se Electronic Arts snažili jeho firmu zničit a použili k tomu velmi nečestné jednání:

"Vyrobili jsme pro ně Need for Speed Shift a pak Shift 2, přičemž obě hry byly úspěšné. EA poté přišli a nabídli 1,5 milionu za to, když nebudeme jednat s žádným jiným distributorem ani nebudete pro nikoho jiného pracovat, abychom pro ně mohli vytvořit Shift 3. S tím jsem souhlasil a znělo to jako dobrá dohoda. Vzal jsem si tedy ten 1,5 milionu, zaplatil vývojáře a dal jim bonusy, ale dva týdny před plánovaným začátkem vývoje Shift 3 hru EA nečekaně zrušili. Žádné varování, pouze řekli, že už ji nebudou dělat."

Watch on YouTube

Bell se domnívá, že to byl ze strany EA zlý úmysl, jak Slightly Mad nepřímo zničit, nechat vyhnít a pokusit se ukrást jejich technologii. Studio se pak ocitlo v těžkých problémech a nemělo peníze ani žádný záložní plán. Proto nemá EA rád, nerespektuje je a už s nimi nikdy nebude nic domlouvat, protože jde dle jeho názoru o hrozné lidské bytosti a korporátní monstra.

V návaznosti na tyto události pak založili crowdfundingovou platformu, na které za pomoci nadšenců a malých investorů vznikl první díl Project CARS s mnohem větším rozsahem a snad i rozpočtem, než jaký by byl původně Shift 3, navíc měli vše pouze pod vlastní kontrolou. Jak se říká, vše zlé je vždy k něčemu dobré...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Need for Speed: Shift

iOS, PS3, Xbox 360, PSP, PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments