Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Intel se rozhodl spojit síly s AMD proti Nvidii: Největší zpráva pro PC hráče poslední doby

Tahle zpráva určitě moc Nvidii nepotěšila.

Na poli PC hraní se toho zase tak moc zásadního neděje. Neustále máme sice lepší hardware, ale všechno je tak nějak očekávané. Ovšem to, že se spojí Intel a AMD proti Nvidii na poli notebooků, to přišlo jako blesk z čistého nebe. V následujících měsících vyjde nová řada Kaby Lake G procesorů, které kombinují Intel Core i7 procesory se speciálně upravenou grafickou kartou Radeon a spoustou HBM2 paměti. Co to znamená pro hráče?

Intel díky spolupráci s AMD chce nahradit své Iris/Iris Pro grafické řešení. Pořád to byly integrované grafiky se 128MB cache paměti, které neměly na Nvidia grafické karty v noteboocích, které byly téměř stejně výkonné jako v desktopech. Místo toho použijí speciálně upravené čipy od AMD, pro které vytvářet speciálně upravené grafické karty není nic nového. Přesně to dělali pro PlayStation 4 nebo Xbox One.

Watch on YouTube

Jak se zdá, Kaby Lake G procesory budou kombinací Core i7 procesoru sedmé generace a grafické karty na úrovni GTX 1050Ti. Hodně vekou novinkou jsou zmiňované rychlé HBM2 paměti, kterých se očekává alespoň 4 GB.

Podle uniklých dokumentů by měla grafická karta zvládnout 3.3 teraflopů, což znamená, že integrovaná grafická karta v procesoru by měla být co se týče výkonu někde mezi PlayStation 4 a PlayStation 4 Pro.

Nvidia se zatím nemusí tak úplně děsit, v noteboocích mají grafickou kartu GTX 1060, která je pořád výkonnější. Řešení Intelu a AMD bude spíše na úrovni GTX 1050Ti. Asi jde spíše o to, za kolik se bude Kaby Lake G prodávat.

A o peníze by mohlo jít především. Výkonné notebooky s Nvidia řešením mají samostatný procesor, grafickou kartu a GDDR5 paměti. Teď bude všechno v jednom na jednom procesoru. Navíc je to velmi prostorově úsporné řešení, takže graficky výkonný notebook, který spustí i nejnovější hry v rozlišení 1080p, by mohl mít podobu tenoučkých ultrabooků.

Revoluce v PC hraní se blíží.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Related topics
About the Author

Ales Harazim

Contributor

Comments