Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Austrálie a Británie volají po bojkotu Detroit: Become Human

Kvůli domácímu násilí na dětech.

Měsíc trvalo bulvárním či mainstreamovým médiím, než si všimli traileru Detroit: Become Human (Alza.cz) z pařížské konference Sony na konci října. V něm androidka, služebná v domácnosti, chrání nezletilou dívku před jejím despotickým a agresivním otcem, přičemž na výběr je spousta řešení situací a příběh se podle nich větví dál.

Australský 9News oslovil organizaci zabývající se prevencí zneužívání dětí (NAPCAN), která považuje tuto PS4 exkluzivitu za velmi znepokojující. Požádala proto tamní obchody, aby hru bojkotovaly.

Watch on YouTube

"Násilnosti vůči ženám a dětem nejsou zábava," říká šéfka NAPCAN a dodává: "Obsah téhle hry je tak šílený, že pravděpodobně způsobí trauma každému, kdo se jen podívá na trailer, nemluvě o těch, kteří domácí násilí osobně prožili. Je to noční můra pro tisíce dětí, kteří si těmito scénami museli projít."

Organizace prý bude bojovat za to, aby hra u protinožců nedostala věkové doporučení, čímž by se zabránilo jejímu prodeji. Také vyzvala obchody, aby zaujaly odpovědný postoj proti hrám s takovým námětem a zda je chtějí mít u sebe na pultech.

Sony prý pro 9News uvedla, že tento "neo-noir thriller" vydá během australského podzimu, to znamená u nás už někdy na jaře, což se dosud nevědělo. Před dopadem hry varují i oslovení psychologové, dle nichž prý jsou hry mnohem horší než film, u nějž dění pouze pasivně sledujete, kdežto toto vás velmi vtáhne a můžete vše ovlivnit svými činy. 9News připomínají, že týdne je v Austrálii minimálně jedna žena zabita svým partnerem.

Do kampaně proti Detroit: Become HUmjan se zapojili i britští aktivisté za práva dětí a člen tamního parlamentu. Odsuzují ji za kontroverzní scény, dle The Sun velmi brutální, když zachycují otce zabíjejícího desetiletou dceru.

Co na to vývojáři? "Tahle scéna je velmi důležitá v příběhu Kary (androidky), zjišťujeme totiž, že Kara je vlastněná člověkem, osamoceným otcem Alice. Avšak když má čelit násilnostem od otce vůči dívce, Kara se polidští a riskuje svůj život, aby Alice zachránila."

Hlavní tvůrce hry David Cage obhajoval zahrnutí této kontroverzní scény tím, že se snažil napsat příběh, který je pro něj důležitý a považuje ho za zajímavý. Lidé by si prý podle něj nejprve měli hru zahrát a zjstit kontext, aby všemu náležitě porozuměli. Jeho pravidlem při psaní je prý to, že nikdy neoslavuje násilnost. Když něco takového ve hře má, musí to mít pádný důvod a aby to dávalo smysl vzhledem k okolnostem. Zároveň ale nemá žádné zábrany, o čem by jeho hra nesměla být, uvedl před pár týdny pro Eurogamer.

Dětská komisařka v Anglii, Anne Longfield, nicméně namítá, že "ať už má autor k tomuto jakékoli motivy, vždy to stejně skončí netaktní, nevhodnou a názornou hratelností, která není ničím jiným než nešťastnou cestou, jak vydělávat peníze na skutečném utrpení". A to je prý perverzní.

Podle jiných britských odborníků by se ve hrách prostě domácí násilí vyskytovat vůbec nemělo: "Není to totiž v reálu žádná hra a Detroit Become Human to jen zjednodušuje. Bojím se momentu, že lidé, kteří si hru zahrají a čelili domácímu náslií, se budou dle hry řídit a bránit se též násilím."

Read this next