If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Je na čase zapomenout Full HD rozlišení. Budoucnost patří 4K

A nové GeForce.

Tento článek je placenou inzercí.

Technologický pokrok jde stále kupředu a těžko ho zastavíte. Platí to samozřejmě také v případě počítačových her a brzy nás čeká jeden velký posun. Herní svět kráčí směrem k více a více skloňovanému 4K rozlišení. Full HD spolehlivě sloužilo jako zlatý standard celou řadu let, ale je na čase mu zamávat a vydat se naproti světlejším a jemnějším zítřkům s vyšším rozlišením.

Všichni přece chceme hezčí hry a i v případě, že pro vás grafika není vše, tak pravděpodobně nebudete proti tomu, aby hry vypadaly lépe. Propracované detaily, anti-aliasing, super stínování a další technologie jsou super a neustále se vyvíjejí. Kouzla ale neumí a Full HD je dokáže snadno brzdit.

Magické označení 4K pokrývá celou řadu rozlišení, nejčastěji se ale jedná o 4K UHD s poměrem stran 16:9 (stejné jako Full HD) a rozlišením 3840x2160 pixelů. Intuitivně na první pohled toto rozlišení vypadá jako „dvojnásobek" Full HD. To byste 4K ale křivdili. Protože řešíme šířku a výšku, tak se ve skutečnosti jedná o 4x vyšší rozlišení, jelikož dostanete 4x více pixelů. Zatímco Full HD vám jich nabídne lehce přes 2 miliony, v případě 4K to je více než 8 milionů pixelů.

Ze hry se vám tak zkrátka vykreslí 4x více detailů. Co to znamená v praxi? Například objekty v dáli jsou mnohem lépe vidět, křivky jsou vyhlazené i bez anti-aliasing, detaily obličejů se ještě více přibližují filmům a tak podobně. Zkrátka něco takového musíte na vlastní oči vidět. Nejlépe na kvalitním monitoru a dobrém obsahu.

Jak asi tušíte, vykreslit 4x více pixelů dá grafické kartě pořádně zabrat. A teď si vezměte, že to musí udělat třeba 60x za vteřinu, abyste dosáhli na 60 FPS. No prostě a jednoduše to chce „dělo".

Asi nemusíme dodávat, že kartu potřebujete „krmit" výkonným procesorem. Hraní ve 4K má smysl, pokud máte dostatek výkonu také pro maximální detaily a zmiňovaných 60 snímků za vteřinu. Právě pro takovéto hraní je určena NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti.

S touto kartou si ve 4K, na maximální detaily a s alespoň 60 FPS zahrajete nové pecky, jako jsou Wolfenstein II, Shadow of War, Destiny 2, Project Cars 2 či aktuální hit PUBG. (Další hry, u kterých NVIDIA garantuje maximální 4K herní zážitek jsou: FIFA 18, Tekken 7, Prey, Fortnite, Hellblade, Day-Z, PES 2018 a Quake Champions).

Samozřejmě hry výše nejsou ani zdaleka finální seznam kousků, které si užijete v maximální možné kvalitě. Navíc moderní hry i v případě malého snížení detailů stále vypadají fantasticky, zvlášť když máte na obrazovce 4x více pixelů, než je zatím stále zavedený standard. Tak co? Jste připraveni stát se průkopníky a nechat trendy, aby následovaly vás? 4K má našlápnuto, stát se novým standardem. Proč nebýt první?

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author

PR článek

Contributor

Comments